Взаємозумовленість емоційного вигорання та рівня стресостійкості у молоді - Чернуха, Дмитро Олегович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Об’єкт: емоційне вигорання у молоді. Предмет дослідження: особливості взаємозв’язку емоційного вигорання та рівня стресостійкості у молоді. Мета дослідження: теоретично обґрунтувати та емпірично дослідити взаємозумовленість емоційного вигорання та рівня стресостійкості у молоді, а також розробити практичні рекомендації щодо профілактики емоційного вигорання. Основні задачі дослідження: 1. Проаналізувати сучасні підходи до вивчення емоційного вигорання. 2. Визначити психологічні особливості стресу та стресостійкості у молоді. 3. Дослідити рівень емоційного вигорання та стресостійкості у молодих людей. 4. Встановити взаємозв’язок між рівнем стресостійкості та проявами емоційного вигорання. 5. Розробити практичні рекомендації щодо профілактики емоційного вигорання у молоді. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів для розробки програм профілактики емоційного вигорання та підвищення рівня стресостійкості серед молоді.

Object of the study: emotional burnout in youth. Subject of the study: features of the relationship between emotional burnout and the level of stress resistance in youth. Purpose of the study: to theoretically substantiate and empirically investigate the interdependence between emotional burnout and stress resistance in youth, as well as to develop practical recommendations for preventing emotional burnout. The main objectives of the study: 1. To analyze modern approaches to the study of emotional burnout. 2. To determine psychological features of stress and stress resistance in youth. 3. To investigate the level of emotional burnout and stress resistance among young people. 4. To establish the relationship between stress resistance and manifestations of emotional burnout. 5. To develop practical recommendations for preventing emotional burnout in youth. The practical significance of the study lies in the possibility of using the obtained results to develop programs for preventing emotional burnout and increasing stress resistance among young people.
Керівник: Баженов Олена Володимирович, старший викладач кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційне вигорання; стресостійкість; молодь; стрес; копінг-стратегії; психоемоційний стан; emotional burnout; stress resistance; youth; stress; coping strategies; psycho-emotional state