Концепции государственной власти в работах Лютера и Макьявелли - Кариков, Сергей Анатольевич; Каріков, Сергій Анатолійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 1997)
Матрин Лютер и Николло Макьявелли – люди, занимающие видное место в истории Европы. Они действовали практически в одно и то же время. Представляется уместным сравнение позиций двух мыслителей в вопросе отношения к государственной власти. Этому спсобствуют две роботы, в которых политические взгляды Лютера и Макьявелли выражены наиболее полно: «О светской власти. В какой мере ей следует повиноваться» и «Государь». … Можно не соглашаться с отдельными идеями Лютера и Макьявелли, но необходимо признать: эти идеи были рождены тем временем, их появление свидетельствовало о зарождении новой теологии, развитии общественной мысли.

Матрін Лютер та Ніколло Мак'явеллі – люди, які займають чільне місце в історії Європи. Вони діяли практично одночасно. Видається доречним порівняння позицій двох мислителів у питанні ставлення до державної влади. Цьому сприяють дві роботи, у яких політичні погляди Лютера та Мак'явеллі висловлені найповніше: «Про світську владу. Якою мірою їй слід слухатися» і «Государ». … Можна не погоджуватися з окремими ідеями Лютера та Мак'явеллі, але необхідно визнати: ці ідеї були народжені тим часом, їхня поява свідчила про зародження нової теології, розвиток суспільної думки.
Концепції державної влади у роботах Лютера та Мак'явеллі
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science and ideas; Мартин Лютер (монашеское имя — Августин; нем. Martin Luther ; 1483-1546); Никколо ди Бернардо Макиавелли (Niccolò di Bernardo dei Machiavelli; 1469-1527); трактат Мартина Лютера «О светской власти» (1523); трактат Никколо Макиавелли «Госуда́рь» (1513); Мартін Лютер (чернече ім'я - Августин; нім. Martin Luther ; 1483-1546); Нікколо ді Бернардо Макіавеллі (Niccolò di Bernardo dei Machiavelli; 1469-1527); трактат Мартіна Лютера «Про світську владу» (1523); трактат Нікколо Макіавеллі «Государ» (1513)