Особливості управління персоналом у міжнародних компаніях: порівняльний аналіз європейського та українського досвіду - Журавльова, Рената Юріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі досліджено ключові особливості управління персоналом у міжнародних компаніях на основі порівняльного аналізу європейського та українського досвіду. Окреслено сучасні підходи до управління кадрами, зокрема у сферах підбору, мотивації, розвитку, оцінювання персоналу та організаційної культури. Проаналізовано відмінності у практиках HR-менеджменту в країнах Європейського Союзу та в Україні, з урахуванням культурних, економічних та правових чинників. Розглянуто приклади транснаціональних компаній, що діють на українському ринку, та адаптацію їхніх HR-стратегій до локального середовища. Результати дослідження можуть бути використані для підвищення ефективності кадрової політики у вітчизняних компаніях, які працюють у міжнародному контексті.

This qualification paper examines the key aspects of human resource management (HRM) in international companies through a comparative analysis of European and Ukrainian practices. The research outlines modern HR approaches in recruitment, motivation, employee development, performance evaluation, and organizational culture. It highlights the main differences between HR management practices in European Union countries and Ukraine, considering cultural, economic, and legal factors. The study also reviews case studies of multinational companies operating in Ukraine and analyzes how their HR strategies are adapted to the local business environment. The findings can be applied to improve the effectiveness of HR policies in Ukrainian companies working in an international context.
Керівник: Шуба Тетяна Петрівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри маркетингу, менеджменту та підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; управління персоналом; HR-стратегії; міжнародна компанія; Україна; Європа; human resource management; HR strategies; international company; Ukraine; Europe