Харьковский Демокрит. Тысяча первый журнал. Месяц март - Маслович, Василий Григорьевич; Нахимов, Аким Николаевич; Сомов, Орест Михайлович; Маслович, Василь Григорович; Нахімов, Аким Миколайович (Харьков : В Университетской таипографии, 1816)
«Харьковский Демокрит» – український журнал, що виходив у Харкові щомісячно з січня по червень 1816 року. Його видавцем та редактором був Василь Григорович Маслович (1793–1841), який узяв за взірець петербурзький журнал «Демокрит» (1815 р.). «Харьковский Демокрит» – перше українське періодичне видання гумористичного та сатиричного напрямку. До кола авторів увійшли харківські письменники Я. М. Нахімов, Г. Ф. Квітка-Основ’яненко, Д. Ярославський, О. М. Сомов. Матеріал групувався по трьом розділам (поезія, проза, «суміш») та публікувався російською мовою. До тексту бурлескної поеми В. Масловича «Основание Харькова» вперше на сторінках періодики Східної України було введено українську мову. Натяки на соціальну несправедливість, які з’являлися на сторінках часопису, визвали незадоволення цензури. З переїздом Масловича до Петербургу в червні 1816 року журнал припинив існування.
Харківський Демокріт. Тисяча перший журнал. Місяць березень
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Маслович, Василий Григорьевич (1792—1841); «Утаида»; Нахимов Аким Николаевич (1782–1814); Сомов Орест Михайлович (1793-1833); «Письмо из Европы Хана Джеалгира…»