Проєктування СЕП вузла навантаження цеху металообробної промисловості - Капустін, Павло Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У дипломній роботі розглянуто питання проєктування та вдосконалення системи електропостачання навантажувального вузла металообробного цеху. Об’єкт дослідження – процес проєктування, розрахунку та техніко-економічного обґрунтування системи електропостачання промислового цеху. Предмет дослідження – система електропостачання навантажувального вузла металообробного цеху, її конфігурація, параметри силового обладнання, засоби компенсації реактивної потужності та захисту. У процесі виконання роботи проведено аналіз технологічного процесу цеху, визначено категорію надійності електроприймачів. Розраховано електричні навантаження методом упорядкованих діаграм, вибрано оптимальну кількість і потужність цехових трансформаторів із урахуванням компенсації реактивної потужності. Обґрунтовано схему внутрішньоцехової мережі на базі блоків «трансформатор–магістраль», виконано вибір комутаційно-захисних апаратів, розраховано струми короткого замикання та перевірено чутливість захисту. Розроблено заходи з електробезпеки, охорони праці та пожежної безпеки.

The thesis considers the issue of designing and improving the power supply system of the loading unit of a metalworking shop. The object of the study is the process of designing, calculating and feasibility study of the power supply system of an industrial shop. The subject of the study is the power supply system of the loading unit of a metalworking shop, its configuration, parameters of power equipment, means of reactive power compensation and protection. In the process of performing the work, an analysis of the technological process of the shop was carried out, the reliability category of electrical receivers was determined. Electrical loads were calculated using the method of ordered diagrams, the optimal number and power of shop transformers were selected taking into account reactive power compensation. The scheme of the intra-shop network based on the "transformer-main" blocks was substantiated, switching and protective devices were selected, short-circuit currents were calculated and the sensitivity of protection was checked. Electrical safety, labor protection and fire safety measures were developed.
Науковий керівник: Бровко Костянтин Юрійович, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; електропостачання; електричні навантаження; цехова трансформаторна підстанція; компенсація реактивної потужності; струми короткого замикання; автоматичний вимикач; електробезпека; металообробний цех; power supply; electrical loads; shop transformer substation; reactive power compensation; short-circuit currents; circuit breaker; electrical safety; metalworking shop