К карте находок античных монет на Харьковщине (из научного архива Б. П. Зайцева) - Мызгин, К.В. (My University, 2015)
В публикации вводятся в научный оборот античные монеты, в разное время обнаруженные на территории Харьковской области и информация о которых содержалась в архиве харьковского историка и нумизмата Б. П. Зайцева (1927–2014). Всего опубликовано 12 античных монет: девять монет опубликовано впервые (6 денариев и 1 медная и 2 бронзовых монет III—IV вв.); информация о трех монетах имеет уточняющий характер (1 денарий, 1 медная монета III в. и 1 боспорский статер). К наиболее интересным находкам можно отнести монеты III—IV в., не типичные для региона. Вопрос их достоверности следует считать открытым. У публікації вводяться до наукового обігу античні монети, які в різний час були виявлені на території Харківської області та інформація про які містилася в архіві харківського історика і нумізмата Б. П. Зайцева (1927–2014). Всього опубліковано 12 античних монет: дев’ять монет опубліковано вперше (6 денаріїв і 1 мідна та 2 бронзових монет III—IV ст.); інформація про три монети має уточнюючий характер (1 денарій, 1 мідна монета III в. та 1 боспорський статер). До найбільш цікавих знахідок можна віднести монети III—IV ст., не типові для регіону. Питання їх достовірності слід вважати відкритим. Publication introduced into scientific circulation finds of ancient coins which was discovered in the Kharkiv oblast and information about which contained in the scientific archive of Kharkiv historian and numismatist Boris Zaitsev (1927–2014). In article published 12 ancient coins: 9 coins is published first time (6 denarii, 1 copper and 2 bronze coins of III—IV cent. AD); information about three coins have a clarifying character (1 denarius, 1 copper coin of III cent. AD and 1 Bosporus stater). The most interesting finds is the coins of III—IV cent. AD, not typical for the region. Question their authentically should be considered open.
Keywords: Б. П. Зайцев; научный архив; античные монеты; Харьковская область; Б. П. Зайцев; науковий архів; античні монети; Харківська область; B. Zaitsev; scientific archive; ancient coins; Kharkiv oblast