Аналітична оцінка цін сучасного будівельного ринку України - Побережна, Владислава; Кущенко, Олена Іванівна (Ломжа : MANS, 2024)
Підприємства, що займаються будівельною діяльністю є одним з основних чинників, що впливають на розвиток економіки в Україні, а ціни на будівельно-монтажні роботи є важливим макроекономічним показником. Динаміка цін у будівництві впливає на інвестиційну привабливість даної галузі, а також на доступність житла, рівень інфляції та інші економічні процеси. Проте після 24 лютого 2022 року, коли Росією було здійснено повномасштабне вторгнення, даний чинник суттєво змінився, що негативно вплинуло на розвиток будівництва в нашій країні. Російська війна проти України спричинила значні руйнування будівельної інфраструктури та різке зростання цін на будівельні матеріали, тому відновлення зруйнованих об’єктів та будівництво нового житла потребуватиме значних ресурсів. Вивчення динаміки цін на будівельно-монтажні роботи в умовах війни має важливе значення для планування та реалізації відновлювальних робіт. Перед країною з’явився ряд проблем пов’язаних з відбудовуванням помешкань. По перше, війна суттєво вплинула на ціноутворення в будівельній галузі. По-друге, існують значні ризики подальшого зростання цін на будівельно-монтажні роботи. Виходячи з цього, необхідно розробити механізми стабілізації цін на будівельні матеріали та роботи. Для вирішення даних проблем необхідно здійснити аналіз цін на будівельно-монтажні роботи під час війни, а також необхідно визначити фактори, що безпосередньо впливають на ціни в будівельній галузі, розробити та впровадити заходи щодо стабілізації цін на будівельно-монтажні роботи.

Enterprises engaged in construction activities are one of the main factors affecting the development of the economy in Ukraine, and the prices for construction and installation work are an important macroeconomic indicator. Price dynamics in construction affect the investment attractiveness of this industry, as well as the affordability of housing, the inflation rate, and other economic processes. However, after February 24, 2022, when Russia carried out a full-scale invasion, this factor changed significantly, which negatively affected the development of construction in our country. Russia's war against Ukraine has caused significant destruction of construction infrastructure and a sharp rise in the prices of construction materials, so the restoration of destroyed objects and the construction of new housing will require significant resources. Studying the dynamics of prices for construction and assembly works in wartime is important for planning and implementing reconstruction works. The country faced a number of problems related to housing reconstruction. First, the war significantly affected pricing in the construction industry. Secondly, there are significant risks of further price increases for construction and installation works. Based on this, it is necessary to develop price stabilization mechanisms for construction materials and works. To solve these problems, it is necessary to carry out an analysis of prices for construction and installation works during the war, and also to determine the factors that directly affect prices in the construction industry, to develop and implement measures to stabilize prices for construction and installation works.
Побережна Владислава, здобувач вищої освіти 1-го бакалаврського рівня; Кущенко Олена Іванівна, науковий керівник, канд. економ. наук, доцент кафедри статистики, обліку та аудиту економічного факультету
Keywords: SOCIAL SCIENCES; ціни; будівництво; війна; Україна; аналіз; динаміка; фактори; стабілізація; prices; construction; war; Ukraine; analysis; dynamics; factors; stabilization