Аналіз основних причин смерті серед хворих на цироз печінки за 20-річний період - Генкін, Ілля Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2021)
Поширеність цирозів печінки (ЦП) серед населення України становить близько 1.0 %. Хвороба реєструється у всіх вікових групах, але частіше після 40 років та переважно серед осіб чоловічої статі. Захворювання небезпечне для хворих розвитком серйозних ускладнень, які найчастіше стають причиною смерті. Серед причин смерті, в залежності від ускладнень, виявлено, що в двох півперіодах 2001-2010 рр. та 2011-2020 рр. кровотеча із варикозно розширених вен стравоходу й шлунку є найбільш вагомою (66.0% і 53.2% відповідно), але відмічається зниження цього показника у 2011-2020 рр. (р<0.05). Частіше кровотечі реєструвалися у чоловіків, ніж у жінок (р<0.05). У 2001-2010 рр. середній вік у жінок був достовірно вищим, ніж у чоловіків (58.5±7.1 і 49.5±6.4 років відповідно) (р<0.05), а в 2011-2020 рр., навпаки, середній вік у чоловіків був достовірно вищим, ніж у жінок (59.1±6.6 і 52.3±6.9 років відповідно), (р<0.05).

The prevalence of liver cirrhosis (LC) among the population of Ukraine is about 1.0%. The disease is registered in all age groups, but more often after the age of 40 and mainly among men. The disease is dangerous for patients due to the development of serious complications, which often cause death. Among the causes of death, depending on the complications, it was found that in the two half-periods of 2001-2010 and 2011-2020, bleeding from varicose veins of the esophagus and stomach was the most significant (66.0% and 53.2%, respectively), but there was a decrease in this indicator in 2011-2020 (p<0.05). Bleeding was more common in men than in women (p<0.05). In 2001-2010, the average age of women was significantly higher than that of men (58.5±7.1 and 49.5±6.4 years, respectively) (p<0.05), and in 2011-2020, on the contrary, the average age of men was significantly higher than that of women (59.1±6.6 and 52.3±6.9 years, respectively) (p<0.05).
Analysis of the main causes of death among patients with liver cirrhosis over a 20-year period
Keywords: MEDICINE; MEDICINE::Morphology, cell biology, pathology; MEDICINE::Morphology, cell biology, pathology::Pathology