Коалгебраїчнi засоби специфiкацiї та аналiзу статистичних обмежень поведiнки розподiлених систем - Панченко, Артем Сергiйович; Panchenko, Artem (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024)
Дисертацiйна робота присвячена вивченню можливостей удосконалення методiв специфiкацiї дискретних динамiчних систем рiзного типу включно з розподiленими. Пропонується застосування унiверсальних коалгребр як основного iнструменту для створення формальної математичної моделi по ведiнки систем з високим рiвнем абстракцiї, що забезпечить можливiсть моделювання динамiки у системах без урахування їх несуттєвих особливо стей та вивчення їх критичних станiв з метою розробки стратегiй уникання подiбних станiв та алгоритмiв виходу з них.

The dissertation work is dedicated to studying the possibilities of improvi ng methods for specifying discrete dynamic systems of various types, includi ng distributed systems. The proposed approach involves the use of universal coalgebras as the main tool for creating a formal mathematical model of system behavior at a high level of abstraction. This allows for modeling system dynami cs without considering insignificant details and studying their critical states to develop strategies for avoiding such states and algorithms for recovery
Coalgebraic methods of specification and analysis of statistical limitations of distributed systems behavior
Науковий керiвник: Жолткевич Григорiй Миколаєвич, доктор технiчних наук, професор
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; SOCIAL SCIENCES; системи геолокацiї та трекiнгу; розподiленi та паралельнi системи; аналiз вимог до системи; специфiкацiя поведiнки системи; концептуальна модель; моделi реального часу; iмiтацiйне моделювання (симуляцiя); перехiднi системи включно з автоматами; система пiдтримки та прийняття рiшень; машинне навчання; алгебра; синтез програм; верифiкацiя поведiнки програмних систем; формальнi методи верифiкацiї; програмна логiка; логiчна узгодженiсть; коректнiсть моделi; повнота моделi забезпечення надiйностi та безперебiйної роботи системи; обчислювальнi системи; симуляцiя роботи системи; автомати; автоматизацiя процесiв проектування; системи з пiдвищеними вимогами до надiйностi; унiверсальна коалгебра; фiнальна коалгебра; (слабкий) декартовий квадрат; geolocation and tracking systems; distributed and parallel systems; analysis of system requirements; system behavior specification; conceptual model; real time models; simulation; transitional systems including automatic machines; support and decision-making system; machine learning; algebra; program synthesis; verification of the behavior of software systems; formal methods of verification; software logic; logical consistency; correctness of the model; completeness of the model ensuring reliability and smooth operation of the system; computer systems; simulation of system operation; machines; automation of design processes; systems with increased reliability requirements; universal coalgebra; final coalgebra; (weak) Pullback