Харьковский Демокрит. Тысяча первый журнал. Месяц январь - Маслович, Василий Григорьевич; Срезневский, Иван Евсеевич; Райдаровский, Юрий Иванович; Квитка-Основьяненко, Григорий Фёдорович; Гонорский, Разумник Тимофеевич; Маслович, Василь Григорович; Срезневський, Іван Євсійович; Райдаровський, Юрій (Георгій) Іванович; Квітка-Основ'яненко Григорій Федорович; Гонорський, Разумник Тимофійович (Харьков : В Университетской типографии, 1816)
«Харьковский Демокрит» – український журнал, що виходив у Харкові щомісячно з січня по червень 1816 року. Його видавцем та редактором був Василь Григорович Маслович (1793–1841), який узяв за взірець петербурзький журнал «Демокрит» (1815 р.). «Харьковский Демокрит» – перше українське періодичне видання гумористичного та сатиричного напрямку. До кола авторів увійшли харківські письменники Я. М. Нахімов, Г. Ф. Квітка-Основ’яненко, Д. Ярославський, О. М. Сомов. Матеріал групувався по трьом розділам (поезія, проза, «суміш») та публікувався російською мовою. До тексту бурлескної поеми В. Масловича «Основание Харькова» вперше на сторінках періодики Східної України було введено українську мову. Натяки на соціальну несправедливість, які з’являлися на сторінках часопису, визвали незадоволення цензури. З переїздом Масловича до Петербургу в червні 1816 року журнал припинив існування.
Харківський Демокріт. Тисяча перший журнал. Місяць січень
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Василь Григорович Маслович (1793–1841); Нахімов Яким Миколайович (1782-1814); Квітка-Основ’яненко Григорій Федорович (1778–1843); Сомов, Орест Михайлович (1793-1833); Гонорський Разумник Тимофійович (1791-1819)