Політичні репресії у Радянській Україні 1930-х років в історіографії - Кривошеєнко, Дмитро Олегович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Кваліфікаційна робота бакалавра присвячена комплексному історіографічному аналізу досліджень політичних репресій у Радянській Україні 1930-х років. Проаналізовано еволюцію наукових підходів до вивчення проблеми в радянській, українській та зарубіжній історіографії. Висвітлено особливості джерельної бази дослідження, зокрема архівних матеріалів карально-репресивних органів, статистичних даних і науково-документальних публікацій. Охарактеризовано основні напрями сучасних досліджень, зокрема висвітлення репресій проти української інтелігенції та національної еліти, а також аналіз масових репресивних кампаній 1930-х років. Розглянуто роль інституцій, зокрема НКВС, у реалізації репресивної політики та формуванні механізмів державного терору. Окрему увагу приділено сучасним інтерпретаціям і дискусійним аспектам проблеми в історіографії. Визначено, що сучасна історіографія розглядає політичні репресії як системне явище, складову функціонування тоталітарного режиму, а не як сукупність окремих каральних заходів. Показано, що відкриття архівів і застосування новітніх методологічних підходів сприяли суттєвому розширенню дослідницьких можливостей та поглибленню розуміння проблеми.

The bachelor’s thesis is devoted to a comprehensive historiographical analysis of studies on political repressions in Soviet Ukraine in the 1930s. The evolution of scientific approaches to this issue in Soviet, Ukrainian, and foreign historiography is analyzed. The peculiarities of the source base are highlighted, including archival materials of repressive bodies, statistical data, and scientific documentary publications. The main directions of modern research are characterized, particularly studies on repressions against the Ukrainian intelligentsia and national elite, as well as analyses of mass repressive campaigns of the 1930s. The role of institutions, especially the NKVD, in implementing repressive policies and forming mechanisms of state terror is examined. Special attention is paid to modern interpretations and debatable issues in historiography. It is determined that modern historiography considers political repressions as a systemic phenomenon and an integral part of the functioning of a totalitarian regime rather than a set of isolated punitive actions. It is shown that the opening of archives and the application of modern methodological approaches have significantly expanded research opportunities and deepened the understanding of the problem.
Political repressions in Soviet Ukraine in the 1930s in historiography
Науковий керівник: Кашаба Ольга Юріївна, кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри краєзнавчо-туристичної роботи, соціальних і гуманітарних наук
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; політичні репресії; Радянська Україна; історіографія; НКВС; тоталітаризм; Великий терор; українська інтелігенція; масові репресії; political repressions; Soviet Ukraine; historiography; NKVD; totalitarianism; Great Terror; Ukrainian intelligentsia; mass repressions