Фізичні характеристики ліпосомальних контейнерів доставки біологічно активних речовин - Перепелиця, Ігор А.; Perepelytsia, I. A. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2022)
Об’єкт дослідження: Ліпосомальні контейнери з біологічно активними речовинами. Предмет дослідження: Модернізація ліпосом для кращого захоплення та таргетного перенесення до клітин активних речовин. Мета роботи: проаналізувати останні напрацювання у сфері отримання ліпосомальних контейнерів та їх застосування з метою цільової доставки біолоігчно активних речовин. Результати дослідження: Модифікації ліпідних бішарів молекулами холестерину сприяє формуванню ліпідної упаковки різної щільності, що в свою чергу впливає на стабільність ліпосомальних контейнерів щодо дії рН та температури навколишнього середовища. Модернізації ліпосомальних везикул різними типами пептидів дозволяє «пасивно націлювати» ліпосомальні контейнери на групу клітин для подальшого вивільнення біологічно активної речовини, уникаючи при цьому контакту з нецільовими клітинами.

Object: liposomal containers with biologically active substances. Subject: modernization of liposomes for better capture and targeted transfer of active substances to cells. Aim: to analyze the latest developments in the field of obtaining liposomal containers and their use for the purpose of targeted delivery of biologically active substances. Results: modification of lipid bilayers by cholesterol molecules contributes to the formation of lipid packaging of different densities, which in turn affects the stability of liposomal containers in relation to the effect of pH and environmental temperature. Modernization of liposomal vesicles with different types of peptides allows for "passive targeting" of liposomal containers on a group of cells for further release of biologically active substances, while avoiding contact with non target cells.
Physical characteristics of liposomal containers for delivery of biologically active substances
Науковий керівник: Лариса Вікторівна Січевська, кандидат біологічних наук, доцент кафедри молекулярної та медичної біофізики
Keywords: NATURAL SCIENCES; TECHNOLOGY; SOCIAL SCIENCES; ліпосоми; ліпідні контейнери; білок-ліпідні комплекси; таргетна доставка активних речовин; liposomes; lipid containers; protein-lipid complexes; targeted delivery of active substances