Ефекти спільної дії лікарських речовин у багатокомпонентних системах на основі модельних ліпідних мембран - Будянська, Лілія Володимирівна; Budianska, L.V. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2019)
Budianska L.V. Effects of joint action of pharmaceutical substances in multi-compound systems based on model lipid membranes. – Qualification scientific paper, manuscript. Thesis for the scientific degree of candidate of sciences in physics and mathematics, specialty 03.00.02 – Biophysics. – Institute for Scintillation Materials of NAS of Ukraine; V. N. Karazin Kharkiv National University of MES of Ukraine, Kharkiv, 2019. Effects of pharmaceutical substances (PS) is on multi-compound systems based on model lipid membranes with various lipid composition has been studied by differential scanning calorimetry, Fourier IR spectroscopy, thermogravimetry analysis and optical microscopy. A technique was supposed to study joint membranotropic action (MA) of water-soluble PS in L-α-dipalmitoylphosphatidylcholine (DPPC) membranes in kinetc regime.
Effects of joint action of pharmaceutical substances in multi-compound systems based on model lipid membranes
Досліджено ефекти взаємодії лікарських речовин у багатокомпонентних системах на основі модельних ліпідних мембран різного ліпідного складу методами диференціальної скануючої калориметрії, Фур'є-ІЧ-спектроскопії, термогравіметричного аналізу та оптичної мікроскопії. Запропоновано методику вивчення кінетики спільної мембра-нотропної дії (МД), за допомогою якої показано полегшення пасивної трансмембранної дифузії тилорону в присутності диметилсульфоксиду та важливість порядку внесення лікарських речовин до мембрани. Показано зміну ефектів спільної МД антимікробної речовини циклосерину в залежності від хімічної будови допоміжної речовини. Так, в разі стеаратів кальцію і магнію мав місце ефект синергізму МД; для стеаринової кислоти подібного ефекту не спостерігалося. Встановлено високі коефіцієнти лінійної кореляції між молекулярними параметрами кон'югатів (коефіцієнтом ліпофільності і коефіцієнтом анізометрії) та параметрами їх МД (температурами фазових переходів мембрани ДПФХ і проникністю Caco-2 клітин). За результатами дослідження низки модельних мембран різного складу показано істотне підвищення зв'язування граміцидину S з мембраною ДПФХ в присутності холестерину.
Keywords: модельні ліпідні мембрани; фосфоліпіди; лікарські речовини; холестерин; фазові переходи; спільна дія; диференціальна скануюча калориметрія; model lipid membranes; phospholipids; pharmaceutical substances; cholesterol; phase transitions; joint action; differential scanning calorimetry