Підвищення ефективності децентралізованих систем електропостачання - Лозовський, Дмитро Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Сучасна інфраструктура енергомереж часто не адаптована до роботи з децентралізованими джерелами енергії. Тому модернізація мереж є невід'ємною частиною оптимізації ДЕС. Інвестиції в оновлення кабелів, трансформаторів та систем автоматизації дозволяють знизити технічні втрати енергії та підвищити пропускну здатність мережі. Важливою складовою підвищення ефективності є взаємодія з кінцевими споживачами. Заохочення використання домашніх систем зберігання енергії, впровадження програм управління попитом та інформування споживачів про можливості зниження енергетичних витрат сприяє створенню більш гнучкої та ефективної системи. Підвищення ефективності таких систем є важливим кроком на шляху до екологічно чистого, економічно вигідного та надійного енергопостачання майбутнього. Мета магістерської кваліфікаційної роботи – розробка та обґрунтування підходів, методів і технологічних рішень для підвищення ефективності децентралізованих систем електропостачання шляхом оптимізації їхньої структури, впровадження інноваційних засобів управління енергетичними потоками, інтеграції сучасних технологій зберігання енергії та забезпечення гармонійної взаємодії із загальною енергетичною мережею.

Modern grid infrastructure is often not adapted to work with decentralized energy sources. Therefore, grid modernization is an integral part of DES optimization. Investments in upgrading cables, transformers and automation systems can reduce technical energy losses and increase network capacity. An important component of increasing efficiency is interaction with end users. Encouraging the use of home energy storage systems, implementing demand management programs and informing consumers about the possibilities of reducing energy costs contributes to the creation of a more flexible and efficient system. Increasing the efficiency of such systems is an important step towards an environmentally friendly, cost-effective and reliable energy supply of the future. The purpose of the master's qualification work is to develop and substantiate approaches, methods and technological solutions to increase the efficiency of decentralized power supply systems by optimizing their structure, implementing innovative means of managing energy flows, integrating modern energy storage technologies and ensuring harmonious interaction with the general power grid.
Improving the efficiency of decentralized power supply systems
Керівник: Пантєлєєва Ірина Вікторівна, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; синхронний генератор; система електропостачання; математична модель; надійність електропостачання; міні-ТЕЦ; synchronous generator; power supply system; mathematical model; power supply reliability; mini-CHP