Проблеми збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини України на сучасному етапі - Земляна, Варвара Олександрівна; Турман (Земляна), Варвара Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У дипломній роботі представлені результати дослідження теоретичних та практичних проблем збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини України на сучасному етапі, зокрема в умовах російсько-української війни. Джерельна база роботи включає міжнародні нормативно-правові акти, нормативно-правові акти України, списки нематеріальної культурної спадщини (всесвітні, національний, регіональні), вебресурси цифрових проєктів, новинні сайти місцевих та загальноукраїнських ЗМІ. У першому розділі дипломної роботи розглянуто історію становлення концепту нематеріальної культурної спадщини у світі та Україні. У другому розділі досліджено системні проблеми збереження нематеріальної культурної спадщини України на сучасному етапі, враховуючи ключові її характеристики. У третьому розділі проаналізовано характерні особливості та основні проблеми популяризації нематеріальної культурної спадщини в Україні, враховуючи можливості медіатизації та цифровізації цієї спадщини. На завершення було сформульовано певні пропозиції щодо покращення вже існуючих принципів охорони нематеріальної культурної спадщини України.

This thesis presents the results of a study on the theoretical and practical challenges in preserving and promoting the intangible cultural heritage of Ukraine at the modern stage, particularly in the context of the russo-Ukrainian war. The source base of the work includes international legal frameworks, Ukrainian legal acts, lists of intangible cultural heritage (global, national, and regional), digital project web resources, and news sites from local and national media. The first chapter examines the history of the development of the concept of intangible cultural heritage both globally and in Ukraine. The second chapter explores systemic issues in preserving the intangible cultural heritage of Ukraine at the present stage, considering its key characteristics. The third chapter analyzes the distinctive features and primary challenges in promoting the intangible cultural heritage in Ukraine, taking into account the possibilities offered by mediatization and digitalisation. Finally, the thesis formulates several proposals to enhance the existing principles for safeguarding the intangible cultural heritage of Ukraine.
Керівник: Рачков Євген Сергійович,кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects; HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects; нематеріальна культурна спадщина; Україна; звичаї; обряди; святкування; традиційні знання та практики; усні традиції; intangible cultural heritage; Ukraine; customs; rituals; celebrations; traditional knowledge and practices; oral traditions