Жіночі благодійні товариства в Україні ХІХ початку XX ст.: становлення та еволюція діяльності - Лавриненко, Сніжанна Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У кваліфікаційній роботі досліджено становлення та розвиток жіночих благодійних товариств в Україні у ХІХ – на початку ХХ століття. Проаналізовано соціально-економічні передумови їх виникнення, особливості формування перших організацій та основні напрями діяльності. Окрему увагу приділено регіональним відмінностям розвитку жіночих товариств на українських землях у складі Російської та Австро-Угорської імперій. Розглянуто роль жіночих благодійних організацій у розвитку освіти, культури та соціальної допомоги, а також їх значення у формуванні громадянської активності жінок і становленні жіночого руху. Визначено, що жіночі товариства стали важливим елементом суспільного життя та сприяли розвитку громадянського суспільства.

The qualification paper examines the formation and development of women’s charitable societies in Ukraine in the 19th and early 20th centuries. The socio-economic preconditions for their emergence, the process of forming the first organizations, and the main areas of their activity are analyzed. Special attention is paid to regional differences in the development of women’s societies in Ukrainian lands within the Russian and Austro-Hungarian Empires. The role of women’s charitable organizations in the development of education, culture, and social assistance is considered, as well as their importance in shaping women’s civic activity and the women’s movement. It is concluded that women’s societies became an important part of public life and contributed to the development of civil society.
Науковий керівник: Щербина Ірина Володимирівна, кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри краєзнавчо-туристичної роботи, соціальних і гуманітарних наук
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Social anthropology/ethnography; жіночі благодійні товариства; жіночий рух; благодійність; громадянське суспільство; Україна; women’s charitable societies; women’s movement; charity; civil society; Ukraine