Украинский вестник на 1816 год. Книжка девятая. Месяц сентябрь - (:unkn) unknown (Харьков : В Университетской типографии, 1816)
«Украинский вестник» (1816-1819 рр.) – перший на Україні літературно-художній, науковий та громадсько-політичний місячник, видання якого тривало чотири роки. Ініціатором його видання був професор словесності Харківського університету Іван Срезневський (1770-1820), видавцями-редакторами – талановиті публіцисти й організатори Євграф Філомафітський (1790-1831), Розумник Гонорський (1791-1819). Журнал мав відділи науки й мистецтва, красного письменства і “суміші”. Першим із тогочасних видань «Украинский вестник» відкрив відділ місцевої хроніки – харківські записки, котрий вів Григорій Квітка-Основ’яненко. Певний час існував також відділ дитячого читання, а потім – закордонних відомостей. Тираж журналу – 500 примірників, поширювався по всіх містах Слобідської України, Півдня Росії, а також у Петербурзі, Москві, Ризі, Варшаві, Тифлісі та ін. «Украинский вестник» користувався широкою популярністю. Найбільшим здобутком журналу слід назвати публікацію на його сторінках естетичних праць Р. Гонорського, художньої прози І. Вернета, української поезії П. Гулака-Артемовського. Сміливі виступи журналу привернули увагу місцевої та столичної цензури і на початку 1820-го року було “припинено його негайно”.
Український вісник на 1816 рік. Книжка дев'ята. Місяць вересень
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Харьковская губерния; история образования; Императорский Харьковский университет; история Харьковского университета; Харьковское Общество Благотворения; Харьковский институт для воспитания девиц; библиография выходящих в Харькове книг; Харківська губернія; історія освіти; Імператорський Харківський університет; історія Харківського університету; Харківське Товариство Благотворення; Харківський інститут для виховання дівчат; бібліографія книг, що виходять у Харкові