Оцінювання впливу спеціального лікування диференційованого раку щитоподібної залози на появу віддалених наслідків з боку сечовидільної системи - Васильєв, Леонід Якович; Радзішевська, Євгенія Борисівна; Савченко, Антоніна Степанівна; Кулініч, Галина Василівна; Солодовнікова, Олена Олександрівна; Vasyliev, Leonid Yakovych; Radzishevska, Yevheniya Borysivna; Savchenko, Antonina Stepanovna; Kulinich, Halyna Vasylivna; Solodovnikova, Olena Oleksandrivna (Харків : Державна установа «Інститут медичної радіології та онкології ім. C. П. Григор’єва Національної академії медичних наук України», 2021)
Диференційований рак щитоподібної залози (ДРЩЗ) є найбільш поширеною пухлиною ендокринної системи. Стандартна тактика спеціального лікування ДРЩЗ складається з послідовного застосування хірургічного втручання, радіонуклідної терапії і гормонотерапії (ГТ). Дослідження довело, що спеціальне лікування ДРЩЗ призводить до збільшення патологій СВС більш ніж удвічі. Термін появи післялікувальних патологій становить 2,5 (3,75–4,8) роки. Групою підвищеного ризику визнані пацієнти, в яких під час гормонотерапії мають місце епізоди декомпенсації післяопераційного гіпотиреозу на фоні прийому дози L-тироксину, що не перевищує 2,5 мкг/кг.

Differentiated thyroid cancer (DTC) is the most common endocrine tumour. The standard strategy of special treatment of DTC consists of surgery, radionuclide therapy and hormone therapy being sequentially applied. The database created for the study contained, as much as possible, digitized arrays of follow-up data of paper case-records on the disease and its consequences in patients with a follow-up period exceeding 1 year after special treatment. The study proved that special treatment of DTC increases US pathologies more than twice. The term of post-treatment pathologies is 2.5 (3.75 – 4.8) years. Patients who have episodes of postoperative hypothyroidism during hormone therapy with a dose of L-thyroxine not exceeding 2.5 μg / kg represent the high-risk group.
Assessing the influence of special treatment of differentiated thyroid cancer on the urinary system long-term effects
Оригінальні дослідження. Original research.
Keywords: MEDICINE::Surgery::Oncology; диференційований рак щитоподібної залози; віддалені соматичні наслідки; захворювання органів сечовидільної системи; differentiated thyroid cancer; long-term somatic consequences; urinary system diseases