Характеристики інвертованого діелектричного хвилеводу - Патока, Дмитро Русланович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
У роботі розглядається задача про спектр власних хвиль інвертованого діелектричного хвилеводу. При розв'язанні задачі проводиться декомпозиція поперечного перерізу досліджуваного хвилеводу на часткові області таким чином, що поле в кожній області представляється у вигляді суперпозиції власних хвиль плоского діелектричного хвилеводу. Використовуючи рівність дотичних компонент електричного та магнітного полів на границях розділу областей, отримано два інтегральні рівняння Фредгольма другого роду щодо амплітуд хвиль. Розглянуті симетричні та асиметричні хвилі. Представлені залежності постійної поширення від хвильового числа й розподіл поля у хвилеводі.

The eigenvawes problem of inverted dielectric waveguide is considered in the paper. The cross-section of waveguide is divided into partial domains in such way that the field in each domain is represented as a superposition of eigenwaves of a plane dielectric waveguide. Using the equality conditions of tangential components of electric and magnetic fields at the interface of domains two Fredholm integral equations of the second kind relatively waves amplitudes are obtained. The symmetric and asymmetric waves are considered. The dependencies of the propagation constant versus wave number and field distribution in the waveguide are presented.
Characteristics of inverted dielectric waveguide
Керівник: Погарський Сергій Олександрович, доктор фізико-математичних наук, професор, в.о. завідувача кафедри фізики НВЧ
Keywords: NATURAL SCIENCES; TECHNOLOGY; плоский діелектричний хвилевід; інвертований діелектричний хвилевід; перетворення Фур'є; інтегральні рівняння Фредгольма; дисперсійне рівняння; plane dielectric waveguide; inverted dielectric waveguide; Fourier transformation; Fredholm integral equation; dispersion equation