Герої та образи грецьких міфів у поезії та живопису Відродження - Козир, Поліна Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Дипломна робота присвячена дослідженню героїв та образів грецької міфології, які стали основою для формування поетичних і художніх творів епохи Відродження. У роботі проаналізовано, як античні міфологічні сюжети були переосмислені в контексті гуманістичних ідеалів, що утверджувалися у європейській культурі XIV–XVI століть. Розглянуто особливості візуального й літературного відображення грецьких богів, героїв та міфологічних символів у творах митців і поетів Ренесансу. Визначено роль міфологічних образів у формуванні ренесансної естетики, ідеї гармонії та концепції людини як центральної цінності світу. У першому розділі досліджується грецька міфологія як культурне та символічне явище, що стало основою для численних форм художнього вираження. Другий розділ присвячено аналізу поетичних і живописних творів Відродження, в яких відтворено міфологічні мотиви (наприклад, у творчості Боттічеллі, Тиціана, Мікеланджело, Данте, Петрарки). У третьому розділі досліджується вплив міфологічних образів Ренесансу на подальший розвиток європейського мистецтва та літератури. Робота має міждисциплінарний характер, актуалізує значення міфу як форми культурної пам’яті, поєднуючи підходи історії культури, літературознавства та мистецтвознавства.

The thesis is devoted to the study of the heroes and images of Greek mythology, which became the basis for the formation of poetic and artistic works of the Renaissance. The work analyzes how ancient mythological plots were reinterpreted in the context of humanistic ideals that were established in European culture in the fourteenth and sixteenth centuries. The features of the visual and literary reflection of Greek gods, heroes and mythological symbols in the works of Renaissance artists and poets are considered. The role of mythological images in the formation of Renaissance aesthetics, the idea of harmony and the concept of man as the central value of the world is determined. The first chapter examines Greek mythology as a cultural and symbolic phenomenon that became the basis for numerous forms of artistic expression. The second section is devoted to the analysis of poetic and pictorial works of the Renaissance, which reproduce mythological motifs (for example, in the works of Botticelli, Titian, Michelangelo, Dante, Petrarch). The third chapter examines the influence of Renaissance mythological images on the further development of European art and literature. The work is interdisciplinary in nature, actualizing the significance of myth as a form of cultural memory, combining the approaches of cultural history, literary studies, and art history.
Heroes and images of Greek myths in Renaissance poetry and painting
Керівник роботи: Токарев Андрій Миколайович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Art; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; грецька міфологія; Greek mythology; Відродження; Renaissance; історія живопису; history of painting; поезія; poetry