Управління поведінкою споживачів в сучасних умовах - Калінчук, Валерія Романівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
В роботі досліджено сутність поняття «поведінка споживача» та розвиток теорії поведінки споживача, проведено теоретичний аналіз чинників, які формують поведінку споживача, з’ясовано теоретико-методичні підходи до управління поведінкою споживачів, проаналізовано тренди споживчої поведінки під час війни, надано техніко-економічну характеристику ПАТ «БАНК ВОСТОК», проведено аналіз профілю клієнтів та їх поведінкових тенденцій у ПАТ «БАНК ВОСТОК». Обґрунтовано підхід до управління лояльністю клієнтів ПАТ «БАНК ВОСТОК» на підставі розрахунку інтегрального показника лояльності, надано пропозиції щодо залучення та утримання клієнтів ПАТ «БАНК ВОСТОК».
Науковий керівник : Торяник Жанна Іванівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту, бізнесу та професійних комунікацій Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; споживча поведінка; клієнт; потреби; лояльність; АВС-аналіз; управління лояльністю; consumer behaviour; customer; needs; loyalty; ABC-analysis; loyalty management