Психологічні чинники резильєнтності жінок, які виїхали за кордон - Безкровна, О. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню психологічних чинників, що впливають на рівень резильєнтності жінок, які були змушені виїхати за кордон у зв’язку з війною. У роботі розглянуто взаємозв’язок між резильєнтністю, рівнем переживання стресу, стресостійкістю та соціально-психологічною адаптацією в умовах міграції. Проведене емпіричне дослідження показало, що високий рівень резильєнтності жінок пов’язаний із нижчим рівнем стресу, вищою стресостійкістю та кращою адаптацією до нових соціальних умов. Отримані результати підкреслюють значущість розвитку психологічної резильєнтності як ресурсу подолання наслідків травматичних подій та збереження психічного здоров’я в умовах вимушеної міграції.

The qualification work is devoted to the study of psychological factors that affect the level of resilience in women who were forced to go abroad due to the war. The research examines the relationships between resilience, perceived stress, stress resistance, and sociopsychological adaptation under migration conditions. The empirical study showed that a high level of resilience in women is associated with lower stress levels, higher stress resistance, and better adaptation to new social conditions. The results emphasize the importance of developing psychological resilience as a resource for overcoming the consequences of traumatic events and maintaining mental health under forced migration. Key words: resilience, women, stress, stress resistance, adaptation, war, psychological factors.
Psychological factors of resilience of women who went abroad
Керівник роботи: Лісеная Алла Михайлівна, старший викладач кафедри психологічного консультування і психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; резильєнтність; стрес; стресостійкість; адаптація; війна; психологічні чинники; resilience; women; stress; stress resistance; adaptation; war; psychological factors