Модель формування готовності керівника закладу охорони здоров’я до роботи в конкурентоздатній управлінській команді (на прикладі КНП «МКБЛ №25» ХМР) - Смоляр, Станіслав Костянтинович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Управлінська діяльність закладу охорони здоров’я ґрунтується на знаннях теорії, методики та технології управління закладами охорони здоров’я, змісту управлінських функцій, пошуку раціональних шляхів їх реалізації, створенні умов оптимального функціонування закладу охорони здоров’я. Сучасний керівник закладу охорони здоров’я повинен бути здатним працювати в режимі творчості, конструктивності і мотивований до роботи, вміти взяти на себе відповідальність, керуватись принципами бюрократизму, атхократизму, меритократизму. Сучасний простір характеризується посиленням конкуренції не тільки між державами, а й між організаціями і усередині організації. Медичні послуги можна назвати «товаром», який повинен користуватись попитом, відповідати потребам сучасності та конкретної особистості та бути конкурентоздатними. Створити такий конкурентоздатний «продукт» може тільки найкращий виробничий колектив, творча команда, орієнтована на досягнення успіху. Конкуренція супроводжує нас протягом усього життя, але сутність «конкуренції» змінюється залежно від сфери діяльності. Конкуренція має дві істотні характеристики: по перше – це прагнення до перемоги, по друге – можливість змінюватися (як для конкретної особистості, так і для організації в цілому). В певному сенсі конкуренція - це стимул. Позитивне сприймання конкуренції сприятиме формуванню потреби залишатися або ставати конкурентоздатною особистістю та сприяти тому, щоб організація, в якій вона, навчається чи працює, була конкурентоздатною, тобто кращою серед кращих.
Model of formation of readiness of the head of the structural subdivision of the health care institution to work in a competitive management team (on the example of KNP" City Clinical Hospital №25 "HMR)
Керівник роботи: Васильєва Марина Петрівна, доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти Навчально-наукового-інституту “Українська інженерно-педагогічна академія”
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; конкурентоздатність; управлінська команда; управління; персонал закладу охорони здоров’я; конкуренція; формування готовності; командні ролі; competiticity; management team; personnel of health contract; competition; management; formation of readiness; team roles