Концептуалізація образу коханої жінки в поетичному мовленні Юрія Іздрика (на матеріалі збірок «Календар любові» та «Ліниві і ніжні») - Назаренко, Аліна Євгеніївна; Nazarenko, Alina E. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню концепту коханої жінки в поетичному мовленні Ю. Іздрика (на матеріалі збірок «Календар любові» та «Ліниві і ніжні»). У роботі розглянуто основні теоретичні положення, що необхідні для дослідження. У практичних розділах проаналізовано семантичні інтерпретації образів-складників концепту «кохана жінка». Визначено, що аналізований концепт у поетичному мовленні Юрія Іздрика має вагоме значення й реалізується крізь призму бачення ліричного героя. Вербалізація концепту представлена різноманітними художніми засобами, які відзначаються певною закономірністю. Виявлено основні тенденції щодо творення аналізованого концепту. У роботі використано описовий, статистичний, концептуальний метод, метод проблемного аналізу.

The master's thesis is devoted to the study of the concept of a beloved woman in the poetic language of Yuriy Izdryk (based on the collections "Calendar of Love" and "Lazy and Tender"). The paper discusses the main theoretical provisions necessary for the study. The practical sections analyze the semantic interpretations of the images components of the concept of "beloved woman". It is determined that the analyzed concept in Yuri Izdryk's poetic language is of great importance and is realized through the prism of the lyrical hero's vision. The verbalization of the concept is represented by various artistic means, which are marked by a certain regularity. The main trends in the creation of the analyzed concept are revealed. The paper uses descriptive, statistical, conceptual, and problem analysis methods.
Conceptualization of the image of a beloved woman in the poetic language of Yuriy Izdryk (based on the collections "Calendar of Love" and "Lazy and Tender")
Keywords: поетичне мовлення; концепт; концептуальна картина світу; образ жінки; семантична інтерпретація; artistic means; semantic interpretation; image of a woman; художні засоби; conceptual picture of the world; poetic speech; concept; HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature