Цивільно-правовий режим лікарських засобів як об’єктів права інтелектуальної власності - Клочко, Т.Ю. (My University, 2016)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. – Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Харків, 2016. Дисертація присвячена дослідженню цивільно-правових відносин у сфері виникнення та здійснення прав інтелектуальної власності на об’єкти, що супроводжують процес виготовлення та обігу лікарських засобів. У роботі розмежовано поняття лікарських засобів, створених у результаті творчої діяльності та поняття результатів творчої діяльності, що пов’язані із лікарськими засобами, які отримали правову охорону у якості об’єктів права інтелектуальної власності. Висвітлено зв’язок лікарських засобів із такими об’єктами права інтелектуальної власності, як знаки для товарів та послуг, комерційною таємницею, а також об’єктами авторського права. Розглянуто правову проблематику, пов’язану із різними групами назв лікарських засобів. Здійснено класифікацію об’єктів винаходів, які пов’язані із лікарськими засобами; визначено зміст та особливості додаткового патентного захисту лікарських засобів; встановлено особливе місце застосування системи примусових ліцензій на використання винаходів та корисних моделей для виробництва лікарських засобів. Виокремлено та охарактеризовано особливості цивільно-правової охорони інформації про лікарські засоби, проаналізовано схожість режиму такої охорони із режимом охорони комерційної таємниці, а також сформульовано критерії визначення реєстраційної інформації на лікарські засоби. Визначено та узагальнено основні підходи до встановлення строків охорони відповідної інформації.
Civil-legal regime of medical drugs as objects of intellectual property right
Гражданско-правовой режим лекарственных средств как объектов права интеллектуальной собственности
Keywords: лікарські засоби; патент; винахід; корисна модель; промисловий зразок; знак для товарів та послуг; сертифікат додаткової охорони; примусова ліцензія; реєстраційна інформація; майнові права; результат творчої діяльності