Агресія як прояв дезадаптації у осіб зі статусом тимчасового захисту в ЄС - Пєтухова, Дар'я (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена вивченню зв’язку між рівнем агресії та дезадаптації у осіб юнацького віку, що проживають на території ЄС зі статусом тимчасового захисту. Головним питанням дослідження є те, чи пов'язане зниження рівня адаптації зі збільшенням рівня агресії. За результатами проведеного аналізу було виявлено вищий загальний рівень агресії в студентів, які проживають на території ЄС зі статусом тимчасового захисту, і значно нижчий рівень їх адаптації в порівнянні зі студентами, які проживають на території України. Також було встановлено, що особи із статусом тимчасового захисту в ЄС менш схильні до емоційно стійкої поведінки, відчувають менший рівень емоційного комфорту та мають труднощі з пристосуванням до стандартів та очікувань соціуму.

The qualification work is devoted to the study of the relationship between the level of aggression and maladjustment in adolescents living in the EU with temporary protection status. The main research question is whether a decrease in the level of adaptation is associated with an increase in the level of aggression. The results of the analysis revealed a higher overall level of aggression among students living in the EU with temporary protection status and a significantly lower level of adaptation compared to students living in Ukraine. It was also found that persons with temporary protection status in the EU are less likely to engage in emotionally stable behavior, experience a lower level of emotional comfort, and have difficulty adapting to the standards and expectations of society.
Aggression as a manifestation of maladaptation in persons with the status of temporary protection in the EU
Керівник роботи: Маєвська Наталія Анатоліївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES; агресія; aggression; дезадаптація; maladaptation; статус тимчасового захисту в ЄС; temporary protection status in the EU; юнацький вік; youthful age