Поведінкові стратегії уникнення хижака у різних груп прісноводних риб - Черкащенко, Михайло Романович; Cherkashchenko, M. R. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Робота присвячена вивченню поведінкових стратегій прісноводних риб уникнення хижака (антипредаторні стратегії) в системі, схематично описуємій як “хижак- здобич” в лабораторних умовах. Об’єктом дослідження виступили змішані між собою зграї молоді Rutilus Rutilus та Carassius gibelio у присутності хижих риб - Esox lucius, Perca fluviatilis за змінних умов середовища. За мету в роботі було поставлено виявленя та порівняння поведінкових стратегій уникнення хижака у видів R. rutilus та C. gibelio за зміни освітлення, структурованості простору акваріуму та гідродинамічних умов. Спостереження було проведено в обладнаному акваріумі, об’ємом, близько 300 літрів із контрольованою системою освітлення, роботою фільтра та наявністю рослинного укриття у вигляді двох кущів Ceratophyllum demersum. Поведінка риб фіксувалася за допомогою відео- та фотозйомки. За допомогою кадрового аналізу було виділено та кількісно описано основні антипредаторні патерни поведінки прісноводних риб, такі як: формування змішаної міжвидової зграї, колективну втечу від хижаків, збільшення дистанції в системі “зграя-хижак”, ущільнення зграї, хаотичний розпад змішаної міжвидової зграї та переоб’єднання після атаки хижака.

The thesis is devoted to the study of behavioral strategies of freshwater fish to avoid predators (anti-predator strategies) in a system schematically described as “predator-prey” in laboratory conditions. The object of the study was mixed schools of young Rutilus Rutilus and Carassius gibelio in the presence of predatory fish - Esox lucius, Perca fluviatilis under variable environmental conditions. The aim of the study was to identify and compare the predator avoidance behavioral strategies of R. rutilus and C. gibelio species under changing lighting, aquarium space structure, and hydrodynamic conditions. The observation was conducted in an equipped aquarium with a volume of about 300 liters with a controlled lighting system, a filter, and plant cover in the form of two Ceratophyllum demersum bushes. The behavior of the fish was recorded using video and photography. Using frame analysis, the main anti predator behavior patterns of freshwater fish were identified and quantitatively described, such as: the formation of mixed interspecific shoals, collective escape from predators, increasing the distance in the “school-predator” system, school compaction, chaotic disintegration of mixed interspecific schools, and regrouping after a predator attack.
Behavioral strategies for avoiding predators in different groups of freshwater fish
Науковий керівник: Гончаров Геннадій Леонідович, кандидат біологічних наук, старший викладач кафедри зоології та екології тварин
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Organism biology; Rutilus rutilus; Carassius gibelio; Esox lucius; Perca fluviatilis; антипредаторна поведінка; зграя; укриття; освітлення; anti predator behavior; shelter; shoal; lighting