Розробка засобу безпечної аутентифікації користувачів у розподіленій інформаційній системі - Косаренко, І. В. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Дипломна робота містить в собі теоретичні відомості про розподілені системи, їх принципи та методи використання, мікросервісна архітектура, як реалзізація розподіленої системи. Було висвітлено інформацію про основні властивості мікросервісів, їх компоненти та особливості. Також робота містить в собі основні принципи безпеки користувачів у розподіленій системі, а саме принципи роботи ідентифікації, аутентифікації та авторизації. В дипломній роботі було розглянуто сучасний протокол безпеки OAuth 2.0, що є популярним рішенням для забезпечення безпеки в інформаційних системах. У процесі роботи було розроблено додаток на основі мікросервісної архітектури використання протоколу аутентифікації та авторизації OAuth 2.0. Під час виконання практичної частини дипломної роботи, було використано сучасні технології та принципи побудови інформаційно-комунікаційної системи.

The thesis contains theoretical information about distributed systems, their principles, and methods of use, and microservice architecture as an implementation of a distributed system. It highlights the main properties of microservices, their components, and features. The work also includes the basic principles of user security in a distributed system, specifically the principles of identification, authentication, and authorization. The thesis examines the modern OAuth 2.0 security protocol, which is a popular solution for ensuring security in information systems. During the course of the work, an application based on microservice architecture utilizing the OAuth 2.0 authentication and authorization protocol was developed. The practical part of the thesis employed modern technologies and principles for building an information and communication system.
Керівник роботи: Олійников Роман Васильович, доктор технічних наук, професор кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; застосунок; захист; безпека; методи безпеки; ідентифікація; аутентифікація; авторизація; authorization; authentication; identification; security methods; security; protection; application