Вирощування та властивості сцинтиляційних монокристалів із загальною формулою (𝑌1−𝑥−𝑦𝐿𝑢𝑥𝐺𝑑𝑦)3𝐴𝑙5𝑂12:Се - Петренко, Оксана Юріївна; Petrenko, O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Дипломна робота присвячена вирощуванню методом Чохральського та вивченню сцинтиляційних та оптичних властивостей змішаних кристалів, зі структурою гранату. Перший розділ роботи присвячений літературному огляду існуючої інформації про сцинтилятори, та їх застосування, а також про тверді розчини та їх аплікації у сцинтиляційному матеріалознавстві. Було виявлено, що даний напрямок має багато потенційних застосувань, серед яких, медична томографія, а також фізика високих енергій. Змішані кристали мають високий світловий вихід, що є важливим фактором для підвищення точності та просторового розділення детекторів на основі подібних сцинтиляторів.

The thesis is devoted to the growth by Czochralski thechnique and the study of scintillation and optical properties of mixed crystals with a garnet structure. The first chapter of the work is devoted to a literature review of existing information on scintillators and their applications, as well as on solid solutions and their applications in scintillation materials science. It was found that this area has many potential applications, including medical imaging and high-energy physics. Mixed crystals have a high light yield, which is an important factor for improving the accuracy and spatial resolution of detectors based on such scintillators.
Growth and characterization of scintillation single crystals with the general formula (𝑌1−𝑥−𝑦𝐿𝑢𝑥𝐺𝑑𝑦)3𝐴𝑙5𝑂12:Се
Науковий керiвник: Пахомова І. М., кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики кристалів
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; сцинтилятор; монокристал; твердий розчин; змішані кристали; метод Чохральського; scintillator; single crystal; solid solution; mixed crystals; Czochralski technique; (𝑌1−𝑥−𝑦𝐿𝑢𝑥𝐺𝑑𝑦)3𝐴𝑙5𝑂12:Се