Франція у формуванні зовнішньої політики Європейського Союзу - Литвиненко, Єва Олегівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота магістра присвячена визначенню ролі Франції у формуванні зовнішньої політики Європейського Союзу. Об’єкт дослідження ‒ зовнішня політика Європейського Союзу. Предмет дослідження ‒ вплив Франції на формування і реалізацію зовнішньополітичного курсу Європейського Союзу. У першому розділі визначено сутність, функції та ключові етапи еволюції зовнішньої політики Європейського Союзу; розкрито інституційні механізми формування та реалізації зовнішньої політики ЄС. У другому розділі виокремлено історичні етапи становлення та еволюцію зовнішньополітичної стратегії Франції в умовах розвитку європейського інтеграційного проєкту; визначено інструменти та форми впливу Франції на формування зовнішньої політики та політики безпеки й оборони Європейського Союзу, а також її участь у врегулюванні міжнародних конфліктів у межах політики ЄС. У третьому розділі з’ясовано роль Франції у зміцненні зовнішньополітичного й безпекового потенціалу ЄС, а також визначити сучасні виклики та напрями співпраці Франції з Україною.

The master's qualification work is devoted to determining the role of France in the formation of the foreign policy of the European Union. The object of research is the foreign policy of the European Union. The subject of research is the influence of France on the formation and implementation of the foreign policy course of the European Union. The first section defines the essence, functions and key stages of the evolution of the foreign policy of the European Union; reveals the institutional mechanisms of the formation and implementation of the EU foreign policy. The second section identifies the historical stages of the formation and evolution of France's foreign policy strategy in the context of the development of the European integration project; identifies the instruments and forms of France's influence on the formation of the foreign policy and security and defense policy of the European Union, as well as its participation in the settlement of international conflicts within the framework of EU policy. The third section examines the role of France in strengthening the EU's foreign policy and security potential, as well as identifying current challenges and directions of France's cooperation with Ukraine.
France in the formation of the foreign policy of the European Union
Керівник роботи: Шамраєва Валентина Михайлівна, доктор політичних наук, професор кафедри міжнародних відносин ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science::Research on Europe; Франція; зовнішня політика ЄС; Спільна зовнішня та безпекова політика; дипломатія; європейська інтеграція; стратегічне лідерство; безпекова архітектура Європи; France; EU foreign policy; Common Foreign and Security Policy; European integration; strategic leadership; diplomacy; European security architecture