Югославізм: цивілізаційний проект чи націоналістична доктрина? - Бірюкова, О.О.; Biryukova, E.A. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2011)
Досліджується еволюція ідеї „югославізму” як ідеологічної доктрини югославської держави та геоцивілізаційного проекту південних слов’ян. Проаналізовано історичні коріння, фактори, що спричинили деформацію та делегітимацію югославізму. Робиться висновок щодо можливості його реінкарнації серед окремих південнослов’янських народів Балкан. The evolution of idea of „yugoslavism” as an ideological doctrine of the Yugoslavian state and geocivilization project of the South Slavs is examined. Historical backgrounds, factors brining about deformation and delegitimation of yugoslavism are analyzed. It is concluded concerning to possibility of its reincarnation among the separate South Slavic peoples of Balkans.
Yugoslavizm: civilization project or nationalistic doctrine?
Keywords: Political science; Research on Europe; югославізм; ілліризм; „великосербізм”; югослави; yugoslavism; illyriasm movemen; “great Serbia”; Yugoslavs; the idea of Yugoslavia