Уровень триптофана и серотонина в условиях судорожной готовности головного мозга - Максименко, Е.Г.; Савченко, В.Н. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2000)
Установлено, что у крыс с высокой аудиогенной судорожной активностью в сравнении с крысами с низким уровнем возбудимости уменьшается уровень серотонина в гипоталамусе, стволе, мозжечке и полушариях головного мозга, а содержание триптофана у крыс уменьшается в можечке и гопоталамусе. Встановлено, що у щурів з високою аудіогенною судомною активністю у порівнянні з щурами з низьким рівнем збудливості зменшується рівень серотоніну у гіпоталамусі, стволі, мозжочкові і у півкулях головного мозку, а вміст триптофану у щурів знижується у мозочкові і гіпоталамусі. It was determined that the serotonin level in hypothalamus, brain stem, cerebellum and brain hemispheres lowers in rats with high audiogenic spasmodic activity as compared to rats with low excitability level, and the serotonin content in rats decreases in cerebellum and hypothalamus.
Keywords: серотонин; триптофан; аудиогенная активность