Класифікація та номенклатура хвороб пародонту. Обстеження пацієнтів із захворюванням тканин пародонту. Фази лікування : методичні рекомендації для підготовки до лекцій лікарів-спеціалістів стоматологів з дисципліни «Спеціалізація лікарів-стоматологів за фахом «Пародонтологія» [Електронний ресурс] - Ніконов, Андрій Юрійович; Кольба, Олександра Орестівна; Іскоростенська, Ольга Володимирівна; Nikonov, Andriy Yuriyovych; Кolba, Oleksandra Orestivna; Iskorostenska, Olha Volodymyrivna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Розділ охоплює теоретичні і практичні аспекти діагностики та лікування захворювань пародонту. Першу частину розділу присвячено детальному розгляду класифікації та номенклатури пародонтальних хвороб, що є основою для точного визначення діагнозу, планування лікування та оцінки ефективності терапевтичних заходів. Описані основні форми захворювань пародонта, серед яких пародонтит, гінгівіт, пародонтоз та інші стани, що можуть призвести до порушення функції та здоров'я тканин пародонту. Друга частина розглядає методи обстеження пацієнтів із захворюваннями тканин пародонту, включаючи клінічні та лабораторні дослідження. Особлива увага приділена вивченню анамнезу, клінічним ознакам, таким як кровоточивість ясен, рухливість зубів, глибина пародонтальних кишень, а також використанню сучасних діагностичних технологій. Остання частина розділу висвітлює фази лікування захворювань пародонту, що вбирають: індивідуальну профілактику, санацію ротової порожнини, терапевтичні втручання, хірургічне лікування та відновлення функції пародонту. Це дозволяє забезпечити системний підхід до лікування і довготривалий результат, з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта. Розділ надає глибоке розуміння класифікації та діагностики захворювань пародонту, а також принципів побудови ефективного лікувального процесу, що дозволяє підвищити рівень медичної допомоги та досягти найкращих результатів у лікуванні пацієнтів.

The section describes theoretical and practical aspects of the diagnosis and treatment of periodontal disease. The first part provides a detailed review of the classification and nomenclature of periodontal disease, which is the basis for accurate diagnosis, treatment planning, and evaluation of treatment efficacy. The basic forms of periodontal disease are described, including periodontitis, gingivitis, periodontosis, and other conditions leading to impaired periodontal function and health. The second part considers methods of examination of patients with periodontal disease, including clinical and laboratory studies. Special mention should be made of the history, clinical signs, such as gingival bleeding, tooth loosening, depth of periodontal pockets, as well as modern diagnostic technologies. The last part describes the phases of treatment of periodontal disease, which include: personalized prevention, oral hygiene, treatment interventions, surgery, and periodontal function recovery. This allows for a systematic approach to treatment and long-term results, taking into account the personal characteristics of the patient. The section provides deep insight into the classification and diagnosis of periodontal disease, as well as the principles of effective treatment, which allows for increasing the level of medical care and achieving the best treatment outcomes.
Classification and nomenclature of periodontal diseases. Examination of patients with periodontal tissue disease. Treatment phases : methodological recommendations for preparing for lectures by dentist specialists in the discipline "Specialization of dentists in the specialty "Periodontology" [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: ODONTOLOGY::Periodontology; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; класифікація захворювань пародонту; номенклатура захворювань пародонту; обстеження пацієнтів; клінічні ознаки захворювань пародонту; фази лікування пародонтиту; оцінка ефективності лікування; classification of periodontal disease; nomenclature of periodontal disease; examination of patients; clinical signs of periodontal disease; phases of the treatment of periodontitis; evaluation of treatment efficacy