Флоуресцеїни в розчинах: протолітичні рівноваги, оптичні властивості та застосування для дослідження каліксаренів - Чейпеш, Т.О. (My University, 2015)
Дисертаційна робота присвячена виявленню закономірностей впливу розчинника та агрегатів катіонних каліксаренів на спектри поглинання та флуоресценції, параметри кислотно-основних рівноваг і таутомерний склад етерів та естерів флуоресцеїну і 4′- і 5′ амінофлуоресцеїну, а також кінетики реакцій споріднених сполук. На основі даних про спектри та константи протолітичних рівноваг більш простих похідних було підтверждено схему таутомерних перетворень флуоресцеїну, яка застосована до чотирьохосновних изомерів амінофлуоресцеїну. Для останніх зафіксована поява додаткових таутомерів, зумовлена наявністю аміногрупи на фталевому фрагменті. Встановлено, що визначальним фактором у процесах внутрішньомолекулярного гасіння флуоресценції діаніонів амінофлуоресцеїну є наявність водневих зв’язків або протонування карбоксилатної групи, що проявляється в збільшенні інтенсивності флуоресценції в розчинниках, що не є донорами водневих зв’язків. Вплив агрегатів каліксаренів з різною довжиною алкільних груп на інтенсивність флуоресценції та швидкість реакцій барвників з гідроксид-іоном дає підґрунтя для формування комплексу індикативних процесів, що дозволяють виявити відмінності агрегатів і міцел ПАР, у той час як зсув кислотно-основних рівноваг, разом зі зміною спектрів поглинання, виявляють схожість цих систем.
Флуоресцеины в растворах: протолитические равновесия, оптические свойства и применение для исследования каликсаренов
Keywords: Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Chemistry; Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Chemistry::Physical chemistry::Spectroscopy