Професійна підготовка фахівців машинобудівного підприємства з вдосконалення інерційно-пружних параметрів мостових кранів вантажопідйомністю 10 т прольотами 10,5 - 34,5 м - Покотилов, Володимир Олегович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Об’єктом дослідження є процес професійної підготовки фахівців машинобудівного підприємства. Предмет дослідження – професійна підготовка фахівців машинобудівного підприємства. з вдосконалення інерційно-пружних параметрів мостових кранів вантажопідйомністю 10 т прольотами 10,5 - 34,5 м. Метою дослідження є визначити, описати, теоретично обґрунтувати та проаналізувати процес професійної підготовки фахівців машинобудівного підприємства, розробити дидактичний проєкт факультативного заняття з теми «Динамічна модель і рівняння руху при підйомі вантажу з жорсткої основи мостовими кранами». Наукова новизна полягає в тому, що удосконалено професійну підготовку фахівців машинобудівного підприємства з вдосконалення інерційно-пружних параметрів мостових кранів вантажопідйомністю 10 т прольотами 10,5 - 34,5 м. Виконані багатофакторні дослідження динаміки підйому вантажу з жорсткої основи мостовими кранами вантажопідйомністю 10 т прольотами 10,5 - 34,5 м. Отримані рівняння регресії, що описують динамічні навантаження, що діють на металоконструкції кранів, при підйомі вантажу з початковими швидкостями 𝑉н = 25 м/хв і 𝑉н = 0 м/хв (робота двигуна на штучній механічній характеристиці при 𝑃Д(У̇=0) ⁄𝑄 = 1.92 і 𝑃Д(У̇=0) ⁄𝑄 = 1.19. Побудовані лінії рівних відгуків рівнянь регресії і проаналізовано взаємовплив різних чинників на динаміку підйому вантажу розглянутої групи кранів.

The object of the study is the process of professional training of machine-building enterprise specialists. The subject of the research is professional training of machine-building enterprise specialists. on improving the inertial-elastic parameters of bridge cranes with a load capacity of 10 tons and spans of 10.5 - 34.5 m. The purpose of the study is to define, describe, theoretically substantiate and analyze the process of professional training of machine-building enterprise specialists, to develop a didactic project of an optional lesson on the topic "Dynamic model and equation of motion when lifting a load from a rigid base with overhead cranes." Multifactor studies of the dynamics of cargo lifting from a rigid base by bridge cranes with a load capacity of 10 tons with spans of 10.5 - 34.5 m were performed. The obtained regression equations describing the dynamic loads acting on the metal structure of the cranes when lifting the load at initial speeds Vн = 25 m/min and Vн = 0 m/min (engine operation on an artificial mechanical characteristic at Lines of equal responses of the regression equations were constructed and the interaction of various factors on the dynamics of cargo lifting of the considered group of cranes was analyzed.
Керівник : Хорошилов Олег Миколайович, доктор технічних наук, професор кафедри машинобудування, транспорту і зварювання
Keywords: TECHNOLOGY::Engineering mechanics::Vehicle engineering; металоконструкція; динамічне навантаження; динамічна модель крану; математична модель крану; механічна характеристика; приведена маса; жорсткість; чинники; планування експерименту; поліноми; рівняння регресії; metal structure; dynamic loading; dynamic model of a crane; mathematical model of a crane; mechanical characteristics; reduced mass; stiffness; factors; experiment planning; polynomies; regression equations