Проблеми та шляхи підвищення ефективності управління персоналом в системі публічного управління та адміністрування - Шульженко, Олександр Михайлович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Об'єкт дослідження - процес управління персоналом. Предмет дослідження - сукупність теоретичних, методичних та практичних питань управління персоналом в органах державної влади. Мета роботи - теоретично обґрунтувати та проаналізувати систему управління персоналом, обґрунтувати рекомендації щодо удосконалення та підвищення ефективності управління персоналом в органах державної влади. Методи дослідження: теоретичні (аналіз наукової літератури для порівняння, з метою визначення психолого-педагогічних підходів, зіставлення різних поглядів на досліджувану проблему; та концептуальних основ післядипломної безперервної освіти); емпіричні (анкетування, опитування, тестування, спостереження, бесіда, діалог, самооцінювання для діагностування з метою вивчення стану сформованості професійних компетенцій). Очікувані наслідки та їх новизна - за умов переходу до ринкової економіки органи державної виконавчої влади будуть змушені переглянути свої позиції в сфері планування персоналу, підбору, відбору й адаптації кадрів, що дасть шанс управлінському персоналу рости, і успішно рухатись посадовими сходинками, а організаціям ефективно вирішувати завдання, та одержувати бажані результати. Творче використання закордонного досвіду роботи з персоналом необхідне для вирішення важливих питань і проблем становлення нової системи формування, розвитку і використання державних службовців України.

The object of research is the process of personnel management. The subject of the study is a set of theoretical, methodological and practical issues of personnel management in public authorities. The purpose of the study is to theoretically substantiate and analyse the system of personnel management, to substantiate recommendations for improving and increasing the efficiency of personnel management in public authorities. Research methods: theoretical (analysis of scientific literature for comparison, in order to determine psychological and pedagogical approaches, compare different views on the problem under study; and conceptual foundations of postgraduate continuing education); empirical (questionnaires, surveys, testing, observation, conversation, dialogue, self-assessment for diagnosis to study the state of formation of professional competencies). Expected consequences and their novelty - in the context of transition to a market economy, public executive authorities will be forced to reconsider their positions in the field of personnel planning, recruitment, selection and adaptation of personnel, which will give management personnel a chance to grow and successfully move up the career ladder, and organisations to effectively solve problems and achieve the desired results. The creative use of foreign experience in working with personnel is necessary to address important issues and problems of establishing a new system of formation, development and use of civil servants in Ukraine.
Problems and ways to improve the efficiency of personnel management in the system of public management and administration
Керівник роботи: Черняєва Олена Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки підприємств та менеджменту Навчально-наукового професійно-педагогічного інституту УІПА
Keywords: SOCIAL SCIENCES; кадрова політика; personnel policy; менеджмент; management; розвиток персоналу; staff development; кадрова служба; personnel service; державні службовці; public administration; професійна підготовка; professional training; підвищення кваліфікації; professional improvement; ділова кар'єра; business career