Український рух Кубанської області Російської імперії ХІХ–ХХ ст. - Товстограй, Василь Дмитрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
У зв’язку із перевтіленнями у науковій, популярній, культурній сферах суспільств України та східноєвропейського регіону узагалі, пов’язані із сучасними політичними, економічними викликами, розвитком контактів зі сферами культурного життя суспільств інших регіонів, зокрема західноєвропейського та північноамериканського та впливами актуальних тенденцій у розвитку історичної науки, в історіографії регіону спостерігається відхід від попередніх парадигмальних тенденцій примордіалістського характеру щодо таких понять як «народ», «етнос», «нація». У якості результату таких тенденцій, спостерігається зріст попиту на застосування елементів інструменталістського підходу до етнічної історії – таких, які розглядають еволюцію ставлення представників певних суспільних груп до таких понять як «народ», «етнос» тощо у реакції на виклики розвитку цих груп, чи задля узагальнення частини населення, для якого є характерними певні риси, які можна охарактеризувати у якості «етнічних». Історичний регіон Кубанської області, який входить до складу сучасної Російської Федерації, упродовж ХІХ століття та початку ХХ був характерним наявністю значного відсотку населення, що послуговувалось розмовними українськими діалектами, яке, переважно, складалось із представників соціальної групи козаків, яка у зазначений період переживала значні трансформації, пов’язані із процесами її інтеграції до загальноімперського стандарту цивільного та військового управління. Метою цієї роботи є розглянути те, як основні тенденції трансформацій соціальних груп у регіоні Кубані, у процесі її інтеграції до складу Російської імперії у зазначений хронологічний період, впливали на розвиток уявлень представників цих груп про такі поняття як «Україна», «український народ» та «українська мова», як еволюція уявлень про ці поняття та етнизація відносин усередині цих груп сприяли розвитку культурного та політичного життя у регіоні.

In relation to the transformations in the scientific, popular, cultural fields of societies within Ukraine and the region of Eastern Europe in general, related to the modern challenges of the political, economic nature, development of the contacts between societies in Ukraine and those of Western European and North American regions in particular and the influence of the modern trends in the history, historiography of the Eastern European region tends to reject the primordialistic method of Ethnic studies, which previously dominated the local historiography of the before mentioned region. As the result of these trends, there is a growing demand of utilizing the elements of instrumentalist view on the Ethic studies, those, that study the development of concepts of “ethnic groups” in close relation to the development of societies in general, how the development of these concepts were used by the members of said societies to generalize parts of the population, which possessed some the traits, that were considered “ethnic”. Historical region of Kuban oblast, which encompasses territories within the borders of the modern Russian Federation, during XIX- early XX centuries was characterized by the significant percentage of the population, which spoke vernacular dialects of the Ukrainian language, who, predominantly, were a part of the societal group, called Cossacks, which, in the said period, experienced processes of the direct integration into the Imperial standard of the civic and military organization. The topic of this work is to study how the general tendencies in the development of social groups in the region, as it was integrated into the Russian Empire through ought the XIX – first decades of the XX centuries influenced the development of concepts of “Ukraine”, “Ukrainian people”, “Ukrainian language” et cetera, how these concepts influenced the ethnicization of the societal relations, culture and politics of the region.
Керівник: Журавльов Денис Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри Історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Кубань; український рух; етнизація; Чорноморське військо; чорноморські старшини; освіта; ідентичність; соціальна група; Kuban; Ukrainian movenemnt; ethnicization; Black Sea Host; Black Sea Host seniors; education; identity; social group