Туристично-рекреаційний потенціал природно-заповідного фонду Харківської області: сучасний стан та роль у повоєнному відновленні й розвитку туризму - Волк, Андрій Євгенович; Volk, А. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Робота присвячена дослідженню туристично-рекреаційного потенціалу природно-заповідного фонду Харківської області, його сучасного стану та значення у повоєнному відновленні й розвитку туризму. Досліджено сутність туристично-рекреаційного використання природно-заповідного фонду. Вивчено нормативно-правову базу використання туристично-рекреаційного потенціалу природно-заповідного фонду. Розглянуто закордонний досвід використання туристично-рекреаційного природно-заповідного фонду. Проаналізовано ресурсний потенціал природно-заповідного фонду регіону. Оцінено туристично-рекреаційне використання природно-заповідного фонду області. Виявлено перспективи туристично-рекреаційного використання природно-заповідного фонду регіону у повоєнному відновленні.

The study is devoted to the analysis of the tourist and recreational potential of the Nature Reserve Fund (NRF) of the Kharkiv region, its current state, and significance in the context of post-war recovery and tourism development. The research explores the concept of tourist and recreational utilization of NRF areas, examines the regulatory and legal framework governing such use, and reviews international experience in managing the tourist potential of protected natural areas. The resource base of the NRF of Kharkiv region is analyzed, along with the current practices of tourist and recreational use. The study identifies the prospects for utilizing the NRF in regional post-conflict restoration strategies and sustainable tourism development.
Tourist and recreational potential of the nature reserve fund of Kharkiv region: current state and its role in post-war recovery and tourism development
Керівник: Панова Ірина Олексіївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу.
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences; природно-заповідний фонд; туристично-рекреаційний потенціал; Харківська область; повоєнне відновлення; національні природні парки; nature reserve fund; tourist and recreational potential; Kharkiv region; post-war recovery; national nature parks