Мистецтво 1920-1930-х рр. і радянська пропаганда в УРСР - Гончаренко, Олена (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дослідження спрямоване на вивчення розвитку культури УСРР 1920-1930 х рр. на прикладі кіномистецтва та скульптури. Розглянуто ідеологічно установлені норми та їх сприйняття у сфері кінематографії, а також виділено особливості скульптурної творчості в радянській Україні. Охарактеризовано представників кіномистецтва та скульптурної школи УСРР та вплив їх творів на українське суспільство. Встановлено зміни в скульптурній творчості та кіномистецтві під час сталінських репресій 1930-х рр. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку джерел та літератури. Перший розділ присвячено вивченню характеристики історіографії, джерельної бази та методології дослідження, а саме аналізу наукової літератури, джерел і методології та методів дослідження. В другому розділі досліджуються основні тенденції розвитку кіно та візуальної кінематографічної пропаганди в ньому. В третьому розділі визначено основних художників монументалістів та їх праці, а також розвиток скульптури з метою пропаганди радянського соціалістичного ладу в Україні протягом 1920-1930-х рр.

The research aims to study the development of the culture of the Ukrainian SSR in the 1920s and 1930s using the example of cinematography and sculpture. Ideologically established norms and their perception in cinematography are considered, and the peculiarities of sculptural creativity in Soviet Ukraine are highlighted. The representatives of the film art and sculpture school of the USSR and the influence of their works on Ukrainian society are characterized. Changes in sculptural creativity and cinematography during the Stalinist repressions of the 1930s have been established. The work consists of an introduction, three chapters, conclusions, a list of sources and literature. The first chapter is devoted to the study of the characteristics of historiography, the source base and the research methodology, namely the analysis of scientific literature, sources and methodology and research methods. The second section examines the main trends in the development of cinema and visual cinematic propaganda in it. The third section identifies the main monumental artists and their work, as well as the development of sculpture for the purpose of propaganda of the Soviet socialist system in Ukraine during the 1920s and 1930s.Керівник роботи: Рачков Євген Сергійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології.
Art of the 1920s-1930s and Soviet propaganda in the Ukrainian SSR
Керівник роботи: Захарченко Євген Юрійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Aesthetics; HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Film; живопис; монументальна скульптура; кіномистецтво; painting; monumental sculpture; cinema; історія України; history of Ukraine; культура УРСР; culture of the Ukrainian SSR