Особливості розвитку логічного мислення у школярів - Карпенко, Анна Олексіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження – процес розвитку логічного мислення у школярів. Предмет дослідження – особливості, умови та чинники розвитку логічного мислення у школярів. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати та експериментально дослідити особливості розвитку логічного мислення у школярів, а також визначити ефективні психолого-педагогічні умови його формування. Завдання дослідження: 1. Проаналізувати теоретичні підходи до вивчення мислення та логічного мислення в психологічній науці. 2. Визначити вікові та індивідуальні особливості розвитку логічного мислення у школярів. 3. Дослідити рівень розвитку логічного мислення у школярів за допомогою психодіагностичних методик. 4. Розробити та апробувати програму розвитку логічного мислення у навчальному процесі. 5. Проаналізувати ефективність запропонованої програми та зробити узагальнюючі висновки. Практичне значення роботи полягає у можливості використання отриманих результатів у діяльності педагогів, психологів та вихователів для удосконалення навчального процесу, створення програм розвитку логічного мислення, підготовки тренінгових і дидактичних матеріалів.

The object of the study is the process of developing logical thinking in schoolchildren. The subject of the study is the characteristics, conditions, and factors of developing logical thinking in schoolchildren. The purpose of the study is to theoretically substantiate and experimentally investigate the characteristics of developing logical thinking in schoolchildren, as well as to determine the effective psychological and pedagogical conditions for its formation. Research tasks: 1. To analyze theoretical approaches to the study of thinking and logical thinking in psychological science. 2. To identify age-related and individual characteristics of the development of logical thinking in schoolchildren. 3. To investigate the level of development of logical thinking in schoolchildren using psychodiagnostic methods. 4. To develop and test a program for the development of logical thinking in the educational process. 5. To analyze the effectiveness of the proposed program and draw general conclusions. The practical significance of the study lies in the possibility of using the obtained results in the work of teachers, psychologists, and educators to improve the educational process, develop programs for fostering logical thinking, and prepare training and didactic materials.
Керівник: Хомуленко Борис Владиславович, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; когнітивне мислення; школяри; розвиток; cognitive thinking; schoolchildren; development