Клінічний випадок рідкісної аномалії печінкової жовчної протоки - Бичков, Сергій Олександрович; Запорожченко, Олександр Володимирович; Ступицький, Андрій Володимирович; Нечаєв, Дмитро Юрьевич; Тоцький, Дмитро Вікторович; Мартинів, Олег Олегович; Савельєв, Владислав Віталійович; Bychkov, S. O.; Zaporizhchenko, O. V.; Stupitsky, A. V.; Nechaiev, D. Yu.; Totzky, D. V.; et al. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Поряд з розробкою нових способів оперативного лікування, стає очевидною необхідність вивчення анатомічних особливостей гепатобіліарної області відповідно до потреб лапароскопічної хірургії, що дозволить більш безпечно виконувати малоінвазивні оперативні втручання. Мета дослідження. Презентувати випадок лікування хворого з аномалією печінкової жовчної протоки та виокремити основні етапи діагностично-лікувального алгоритму. Матеріали і методи. У статті розглянуто клінічний випадок хворого, якому виконано оперативне втручання з приводу жовчнокам’яної хвороби з додатковою жовчною протокою V сегмента печінки.

Along with the development of new methods of surgical treatment, it is becoming evident that there is a need to study the anatomical features of the hepatobiliary region in accordance with the requirements of laparoscopic surgery, which will enable safer performance of minimally invasive surgeries. Aim of the Study: To present a case of treating a patient with a hepatic bile duct anomaly and to highlight the main stages of the diagnostic and therapeutic algorithm. Materials and Methods. The article examines the clinical case of a patient who underwent surgery for cholelithiasis with an additional bile duct of the V segment of the liver.
Clinical case of a rare anomaly of the hepatic bile duct
Бичков Сергій Олександрович, доктор медичних наук, професор кафедри хірургічних хвороб, https://orcid.org/0000-0001-5413-3536 Савельєв Владислав Віталійович, аспірант кафедри хірургічних хвороб, https://orcid.org/0009-0000-3557-0423
Keywords: MEDICINE::Dermatology and venerology,clinical genetics, internal medicine::Internal medicine; додаткова жовчна протока; жовчнокам’яна хвороба; лапароскопічна холецистектомія; інтраопераційна холангіографія; additional bile duct; cholelithiasis; aparoscopic cholecystectomy; intraoperative cholangiography