Когерентні ефекти в характеристичному рентгенівському випромінюванні ультракоротких електронних банчів - Скоробогатов, Всеволод Станіславович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024)
Дипломна робота присвячена дослідженню когерентних ефектів у іонізації атомних К-оболонок і характеристичному рентгенівському випромінюванні (ХРВ) ультракоротких електронних банчів. Обчислено переріз іонізації К-оболонок та середню кількість фотонів ХРВ при проходженні ультракороткого електронного банча крізь ультратонку мішень. Показано, що у достатньо легких речовинах такі ефекти можуть призводити до значного збільшення перерізу іонізації К-оболонок та кількості випромінених фотонів. Досліджено умови спостереження зазначених когерентних ефектів.

The thesis is devoted to the study of coherent effects in the ionization of atomic K-shells and the characteristic X-ray emission (CXR) of ultrashort electron bunches. The ionization cross section of the K-shells and the number of photons of CXR during the passage of an ultrashort electron beam through an ultrathin target were calculated. It is shown that in sufficiently light substances such effects can lead to a significant increase in the ionization cross section of K-shells and the number of emitted photons. The conditions for observing the specified coherent effects were studied.
Coherent effects in characteristic X-ray radiation of ultrashort electron bunches
Кваліфікаційна робота бакалавра. - Науковий керівник: Сергій Валерійович Трофименко, доктор фізико-математичних наук, провідний науковий співробітник відділу електродинаміки високих енергій у речовині Інституту теоретичної фізики ім. О.І. Ахієзера Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України»
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; характеристичне рентгенівське випромінювання (ХРВ); ультракороткі електронні банчи; ультратонкі мішені; метод еквівалентних фотонів; когерентні ефекти у ХРВ; алюміній; вуглець; characteristic X-ray radiation (XR); ultra-short electronic bunches; ultra-thin targets; equivalent photon method; coherent effects in XR; aluminum; carbon