Тематичний репертуар внутрішнього мовлення - Воробйова, І.М.; Vorobyova, I.M. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2014)
Статтю присвячено аналізу тематики внутрішнього мовлення. Увесь широкий тематичний репертуар внутрішнього мовлення систематизовано за належністю предмета обговорення до приватної чи суспільної сфери буття людини. Виокремлено дві глобальні теми: «Особисті проблеми» та «Суспільні проблеми», з’ясовано перелік їх основних локальних тем. Основою аналізу обрано референтну ситуацію, що експліцитно представлена у мовленнєвій одиниці – висловлюванні – за допомогою слів або словосполучень. Статья посвящена анализу тематики внутренней речи. Весь широкий тематический репертуар внутренней речи систематизирован по принадлежности предмета обсуждения к частной либо общественной сфере человеческого бытия. Выделено две глобальные темы: «Личные проблемы» и «Общественные проблемы», установлен перечень их локальных тем. Основой анализа избрано референтную ситуацию, которая эксплицитно представлена в речевой единице – высказывании – при помощи слов или словосочетаний. The article presents the analysis of inner speech themes and topics. The whole wide range of them in inner speech is systemized proceeding from the criterion of the subject of discussion belonging to private or social sphere of individual’s being. Two global themes are singled out: “Private Problems” and “Social Problems”, the list of their local topics is established. The basis for analysis is referent situation that is explicitly represented in a speech unit – utterance – with the help of words and word-combinations.
Inner Speech Thematic Repertoire
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics; global theme; inner speech; local topic; referent situation; thematic repertoire; utterance; висловлення; внутрішнє мовлення; глобальна тема; локальна тема; референтна ситуація; тематичний репертуар