Медична біологія : методичні рекомендації для самостійної роботи студентів медичного факультету 1-го року навчання з дисципліни «Медична біологія» спеціальності 222 «Медицина» : у 2 ч. Ч. 2 [Електронний ресурс] - Шерстюк, Сергій Олексійович; Зотова, Алла Борисівна; Наконечна, Світлана Анатоліївна; Панов, Станіслав Ігорович; Діб, Діана Фатхаллах; Sherstyuk, Sergey O.; Zotova, Alla B.; Nakonechna, Svitlana A.; Panov, Stanislav I.; Dib, Diana F. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024)
Методичні рекомендації для самостійної роботи студентів з дисципліни «Медична біологія» розроблені у відповідності з діючими програмами з генетики людини для студентів медичних факультетів університетів. Посібник призначений для роботи студентів під час підготовки до занять з курсу «Медична біологія». До кожної теми наведені перелік практичних навичок та контрольних питань. Теми проілюстровані малюнками та схемами, які полегшують сприйняття матеріалу та сприяють його кращому засвоєнню. Матеріали дають змогу сформувати у студентів правильне розуміння закономірностей генетики та паразитології, забезпечити сучасний рівень знань загально біологічних закономірностей і рівнів організації живого, положення людини в системі природи, особливостей людини як біологічної та соціальної істоти та її взаємин із навколишнім середовищем. Для студентів медичного факультету.

Methodological recommendations for the independent work of students in the discipline "Medical Biology" are developed in accordance with the current programs on human genetics for students of medical faculties of universities. The manual is intended for students' work during preparation for classes in the "Medical Biology" course. Each topic includes a list of practical skills and control questions. The topics are illustrated with pictures and diagrams, which facilitate the perception of the material and contribute to its better assimilation. The materials make it possible for students to form a correct understanding of the laws of genetics and parasitology, to ensure a modern level of knowledge of general biological laws and levels of organization of living things, the position of man in the system of nature, the characteristics of man as a biological and social being and his relationship with the environment. For students of the Faculty of Medicine.
Keywords: MEDICINE; медична генетика; розмноження; онтогенез; регенерація; трансплантація; антропогенетика; генні хвороби; хромосомні хвороби; популяційна генетика; еволюція; екологія; біосфера; стрес; адаптація; ноосфера; медична паразитологія; ендемічні хвороби; природний осередок; трансмісивні захворювання; морфофункціональні особливості; патогенний вплив; збудники та переносники інфекційних хвороб; природні резервуари; medical genetics; reproduction; ontogenesis; regeneration; transplantation; anthropogenetics; gene diseases; chromosomal diseases; population genetics; evolution; ecology; biosphere; stress; adaptation; noosphere; medical parasitology; endemic diseases; natural center; transmissible diseases; morphofunctional features; pathogenic influence; pathogenic influence; natural reservoirs