Гумористичний потенціал нонсенсу - Вороніна, К.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
Стаття присвячена нонсенсу як засобу реалізації широкого спектру авторських інтенцій, серед яких особливе місце належить створенню гумористичного ефекту. Проаналізовані форми нонсенсу, здатні утворювати комічний ефект. В результаті дослідження зроблено висновок, що утворення гумористичного ефектузалежить як від форми нонсенсу, так і від особистісних характеристик реципієнта. Статья посвящена нонсенсу как средству реализации широкого спектра авторских интенций, особое место среди которых принадлежит юмористическому эффекту. Проанализированы формы нонсенса, с помощью которых возможно создание комического эффекта. В результате исследования делается вывод о том, что создание юмористического эффекта зависит как от формы нонсенса, так и от личностных характеристик реципиента. The article focuses on nonsense as a means of implementing a wide range of the author’s intentions in general and that of creating humorous effect in particular. The forms of nonsense aimed at creating comic effect are analyzed. The conclusion is made that humorous effect of nonsense depends on both its form and personal characteristics of the recipient.
Keywords: nonsense; humour; humorous effect; pragmatic intention; author; nonsense forms; recipient; interpretation; ambiguity; нонсенс; гумор; гумористичний ефект; прагматична інтенція; автор; нонсенсні репрезентації; реципієнт; інтерпретація; неоднозначність