Інформаційні мережі : методичні рекомендації до виконання індивідуальних (розрахунково-графічних) робіт для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня факультету математики і інформатики [Електронне ресурс] - Руккас, Кирило Маркович; Леонова, Наталія Ігорівна; Фролов, В’ячеслав Вікторович; Носов, Костянтин Валентинович; Rukkas, Kyrylo; Leonova, Nataliia; Frolov, Vyacheslav; Nosov, Kostiantyn (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Методичні рекомендації містять теоретичний матеріал, завдання для індивідуальних (розрахунково-графічних) робіт, зразки виконання розрахунково графічних робіт, питання для самоконтролю, рекомендовану літературу. Навчально-методичне видання призначається для здобувачів факультету математики і інформатики першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, які вивчають освітню компоненту «Інформаційні мережі». На сьогоднішній день будь-які процеси супроводжуються обміном інформацією, що забезпечується завдяки функціонуванню інформаційних мереж. Розвиток комп’ютерних технологій, глобалізація та зростання обсягів даних зумовлюють постійне вдосконалення архітектури, протоколів і технологій побудови мереж. Інформаційні мережі є основою для функціонування всіх інформаційних систем і сервісів, забезпечуючи надійність, безпеку та швидкість передачі даних. Опанування освітню компоненту «Інформаційні мережі» дозволить студентам на професійному рівні засвоїти принципи побудови, функціонування і адміністрування комп’ютерних мереж, а також навчитися застосовувати відповідні протоколи, моделі та інструменти для забезпечення якісної мережевої інфраструктури. Перед виконанням індивідуальних завдань студенти зобов’язані опрацювати основні теоретичні положення та виконати відповідні практичні завдання.
Information networks : methodological recommendations for the individual (calculated graphic) tasks for students of higher education of the first (bachelor's) level at the faculty of mathematics and informatics of higher education [Electronic resource]
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Informatics, computer and systems science; комп’ютерна мережа; модель OSI; мережевий протокол; маршрутизація; IP-адресація; мережева маска; мережеві утиліти; клієнт-серверна архітектура; діагностика мережі; сокет; ethernet-кадр; ТСР-сегмент; порт; HTTP-запит; HTTP-відповідь; метод запиту; URI; URL; код стану; information network; OSI model; network protocol; routing; IP addressing; netmask; network utilities; client-server architecture; network diagnostics; socket; ethernet frame; TCP segment; port; HTTP request; HTTP response; request method; status code