Буланкін Іван Миколайович (1901–1960) – біохімік, академік АН УРСР, ректор Харківського університету (1945–1960) [віртуальна виставка] - Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Центральна наукова бібліотека; Байрамова, Каріна Іванівна (Харків : ЦНБ ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2021)
До 120-річчя від дня народження.
Основні праці присвячені вивченню хімії білків, зокрема проблемі оборотності денатураційних процесів у білках, питанням вікової й порівняльної біохімії тощо. Автор понад 160 наукових публікацій, низки монографій та підручників. Перші найважливіші роботи Івана Миколайовича були присвячені питанням старіння ліофільних колоїдів, зокрема желатини. Сукупність великого обсягу фізико-хімічних досліджень цього об’єкту лягли в основу його докторської дисертації і узагальнені в монографії «Старение золей й студней желатины» (1939).
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES; Буланкін Іван Миколайович; ректор Харківського університету; біохімік; академік АН УРСР