Стратегічні пріоритети зовнішньої політики Хорватії - Степанченко, Єгор Владиславович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Роботу присвячено дослідженню стратегічних пріоритетів зовнішньої політики Республіки Хорватія та їх формування в умовах трансформації міжнародного середовища. Висвітлено теоретичні засади аналізу зовнішньої політики держави, розкрито сутність ключових детермінант її формування, окреслено основні наукові підходи до дослідження зовнішньополітичної поведінки. Проаналізовано соціально-економічний та політичний профіль Хорватії як підґрунтя її міжнародної активності. Здійснено комплексний аналіз концептуальних основ і стратегічних векторів зовнішньої політики Хорватії. Розглянуто вплив Вітчизняної війни на становлення зовнішньополітичної доктрини держави та визначено роль Хорватії у підтримці регіональної стабільності в Південно-Східній Європі. Окреслено зміст і динаміку взаємин Хорватії з країнами Центральної та Східної Європи, а також із державами Середземноморського регіону. Особливу увагу приділено європейському вектору зовнішньої політики країни. Розкрито основні етапи європейської інтеграції – від вступу до Європейського Союзу до приєднання до єврозони та Шенгенського простору. Проаналізовано роль Хорватії у процесі розширення ЄС на Західні Балкани та актуалізовано значення двосторонніх відносин Хорватії й України у контексті нової динаміки європейського інтеграційного процесу. Одержані результати дозволяють глибше зрозуміти стратегічну логіку зовнішньої політики Хорватії, визначити її ключові регіональні та європейські пріоритети, а також окреслити чинники, що впливають на позиціонування країни в системі сучасних міжнародних відносин.

The thesis is devoted to the study of the strategic priorities of the Republic of Croatia’s foreign policy and their formation within the transforming international environment. The theoretical foundations of foreign policy analysis are outlined, the key determinants of foreign policy formation are identified, and the main scholarly approaches to studying foreign policy behavior are examined. Croatia’s socio-economic and political profile is analyzed as the basis for its foreign policy activity. A comprehensive analysis of the conceptual foundations and strategic vectors of Croatia’s foreign policy is conducted. The impact of the Homeland War on the development of the state’s foreign policy doctrine is highlighted, and Croatia’s role in ensuring regional stability in Southeast Europe is defined. The study also explores the content and dynamics of Croatia’s relations with the countries of Central and Eastern Europe as well as those of the Mediterranean region. Special attention is given to the European dimension of Croatia’s foreign policy. The main milestones of European integration are examined – from accession to the European Union to joining the eurozone and the Schengen Area. The research analyzes Croatia’s role in advancing EU enlargement in the Western Balkans and emphasizes the importance of Croatia Ukraine bilateral relations within the evolving context of European integration. The findings contribute to a deeper understanding of the strategic logic of Croatia’s foreign policy, its key regional and European priorities, and the factors shaping the country’s position in the contemporary system of international relations.
Strategic Priorities of Croatia’s Foreign Policy
Керівник роботи: Парфіненко Анатолій Юрійович, кандидат економічних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу Навчально-наукового інституту «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; European Union; Європейський Союз; Хорватія; Croatia; зовнішня політика; євроінтеграція; European integration; foreign policy