Економічні санкції в сучасних міжнародних економічних відносинах - Запека, Юлія Віталіївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Актуальність дослідження обумовлена тим, що в умовах зростаючої нестабільності міжнародної політико-економічної системи економічні санкції набули особливого значення як інструмент зовнішньої політики, що активно застосовується державами та міжнародними організаціями для досягнення політичних, економічних і безпекових цілей. У XXI столітті санкції стали звичайною практикою регулювання міжнародних економічних відносин, суттєво впливаючи на структуру світової торгівлі, інвестиційні потоки, валютні ринки та загальний стан глобальної економіки. Особливої актуальності тема набуває у зв’язку з сучасною ситуацією в Україні, яка стикається з масштабними обмежувальними заходами проти агресора, а також із необхідністю адаптації національної економіки до нових умов глобальної санкційної політики. У контексті загострення геополітичних протиріч зросло значення санкцій як засобу тиску та як елементу неопротекціонізму, коли під прикриттям політичних рішень країни прагнуть захищати власні економічні інтереси й здобувати додаткові конкурентні переваги. Водночас ефективність економічних санкцій залишається дискусійною. Практика їх застосування демонструє як приклади досягнення бажаних результатів, так і випадки, коли санкційний тиск призводив до протилежного ефекту, стимулював економічну самодостатність або зміну векторів співпраці на користь третіх держав. Власне це зумовлює необхідність поглибленого аналізу механізмів реалізації санкцій, їх правових засад, економічних і соціальних наслідків, а також перспектив розвитку міжнародних економічних відносин у санкційних умовах. Окремої уваги потребує дослідження сучасних тенденцій трансформації санкцій у більш складні комплексні заходи, що поєднують обмежувальні та стимулюючі інструменти, інтегруються з механізмами фінансового, торговельного й технологічного впливу. Усе це підкреслює важливість теоретичного й практичного вивчення економічних санкцій як інструменту регулювання міжнародних економічних процесів і потребує формування системного підходу до їх оцінювання.
Керівник роботи: Довгаль Олена Андріївна. доктор економічних наук, професор кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; економічні інтереси; economic interests; економічні санкції; economic sanctions; міжнародні економічні відносини; international economic relations; глобальна економіка; global economy