"We Pour, Because of This He Drinks": Deviant Behaviour of the Parish Clergy in the 19th Century (on the Material of Kharkiv Diocese) - Zaharchenko, E.Yu. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2014)
У статті розглянуто прояви девіантної поведінки православного парафіяльного духовенства у ХІХ ст. на матеріалах Харківської єпархії. Встановлено, що деякі моделі стереотипів поведінки духовенства по-різному трактувалися парафіяльною громадою та єпархіальною владою. Девіантна поведінка парафіяльного духовенства інтерпретується як перетин точок біфуркації подвійної моралі у суспільстві Російської імперії у ХІХ ст. Встановлено, що споживання алкоголю священиками у різних спільнотах могло трактуватися як норма і як девіація одночасно. В статье рассмотрены проявления девиантного поведения православного приходского духовенства в ХІХ в. на материалах Харьковской епархии. Установлено, что некоторые модели стереотипов поведения духовенства по-разному расценивались членами приходской общины и епархиальной властью. Девиантное поведение приходского духовенства интерпретируется как пересечение точек бифуркации двойной морали в обществе Российской империи в ХІХ в. Установлено, что употребление алкогольных напитков священниками в локальных группах могло трактоваться как норма и как девиация одновременно. The article deals with the manifestations of deviant behavior of Orthodox parish clergy in the nineteenth century on the materials of Kharkiv diocese. It was determined that some models of clergy’s behavior stereotypes were differently interpreted by parish and diocesan authorities. Deviant behavior of parish clergy is interpreted as the intersection of bifurcation points of double morality in the society of the Russian Empire in the nineteenth century. It was established that alcohol consumption by priests in various communities could be interpreted both as a norm and a deviation at the same time.
Keywords: девіантна поведінка; парафіяльне духовенство; норми моралі; девиантное поведение; приходское духовенство; нормы морали; deviant behavior; parish clergy; norms of morality